Luleå den 8-16 juni: Natos hittills största övning i Sverige

2009-04-22 12:34:33
Mellan den 8 och 16 juni i år står Sverige värd för den Natoledda flygövningen ”Loyal Arrow.” Övningen äger rum på F21 i Luleå och är den hittills största i Sverige.

Övningen visar på inriktningen för den svenska försvarsmakten: att delta i imperialismens krig och plundringar utomlands.
Omkring 10 länder och 2 000 personer deltar i övningen, inklusi­ve ca 1 000 i besättningen på det brittiska hangarfartyg som kommer att ligga i Bottenviken utanför Lu­leå. Detta fartyg kan eventuellt vara kärnvapenbestyckat.
Övningens scenario är en Nato- ledd krishanteringsinsats under FN- mandat.
– Övningen betyder mycket. Grundläggande visar det vår vilja och ambition att delta i internationella insatser, säger Dennis Hedström, flygvapenofficer och pro- jektledare för övningen på Försvarsmaktens hemsida.
Att man välkomnar krigshökar till Luleå med öppna armar bevisar att Sverige inte är neutralt. Tvärtom vill man spänna musklerna och visa att man är en del i det imperialistiska rövargänget som krigar och plundrar världen över.

Trots att Sverige
officiellt står utanför Nato deltar man mer aktivt än många andra medlemsstater i militära ingripande. Svenska officerare genomgår numera Natoutbildning för att när som helst kunna in- gå i Natos stab.
Nato är en militär allians som fastställdes genom undertecknandet av det nordatlantiska fördraget den 4 april 1949. Den sammanlagda militära budgeten för alla Natoländer utgör 70 procent av världens försvarsutgifter. USA ensamt står för 50 procent av världens totala försvarsutgifter. Rädslan för en massiv opinion mot ett svenskt Natomedlemskap är det enda hindret för politikerna att ansluta sig.

Omkring 70 000 utländska soldater finns i Afghanistan idag, varav 50 000 ingår i den Natoledda (läs USA-ledda) Isaf-styrkan (International Security Assistance Force), som är i Afghanistan på uppdrag av FN. Det finns närmare 400 svenska soldater i Afghanistan, och de ingår i Isaf. I år ska Sverige utöka sin närvaro till omkring 500 man.
På kvällen torsdagen den 9 april attackerades en grupp svenska soldater i Afghanistan som var på uppdrag tillsammans med afghanska poliser. Svenskarna klarade sig o-skadda men en afghansk polis dödades och två skadades.
Attacken är inte den första mot svenska soldater i Afghanistan. I november 2005 dödades två svens­ka soldater av en sprängladdning i närheten av Mazar-i-Sharif, rapporterade Aftonbladet den 9 april.
Rättvisepartiet Socialisterna är motståndare till ett medlemskap i Nato, EU:s militarisering och fortsatta miljarder till försvaret.
RS säger absolut nej till Natoövningen på F21 i sommar, står för ett stopp för vapenexporten och ­kräver Sverige och andra länder ut ur Af­ghanistan.
RS och CWI står för global kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!