Luleå hotas av privatiseringsvåg

2007-09-26 17:46:12
Ett år efter valet har socialdemokraterna i Luleå visat sitt riktiga ansikte. Nu vill de följa i högeralliansens fotspår med massiva privatiseringar.
Först ut att hotas är lokalvården.


Måndagen den 24 september kom frågan om lokalvård på entreprenad upp till kommunstyrelsens arbetsutskott för behandling.
Inför mötet hade Rättvisepartiet Socialisterna uppmanat till protester mot kommunledningens planer på att sälja ut all lokalvård, medan Kommunals lokala ledning uppmanat till lugn och hade förhoppningar om att socialdemokraterna skulle backa från sina privatiseringar.
På mötet presenterade kommunalrådet Karl Petersen socialdemokraternas planer. Förutom privatiseringen av lokalvården vill s utreda vilka fler verksamheter som ska privatiseras.

”Konkurrensutsätt allt”

– Det är egentligen allt som kan konkurrensutsättas, sa Karl Petersen, men förtydligade sedan att det gällde allt utom ”kärnverksamheten”.
– Som exempel kan jag nämna fastighetsskötsel, vägar och transporter, fortsatte han.
Nu borde alla sluta upp i lokalvårdarnas protester lördagen den 29 september, som måste bli en protestdag mot alla privatiseringar.
Ingen verksamhet inom kommunen är längre säker. Privatiseringar hotar både de anställdas jobb och villkor samt kvaliteten i den kommunala servicen.
– Det blir ett race mot botten när den som ger lägsta anbudet få ta över verksamheten. Politikerna slipper undan ansvar för vad som egentligen är massiva nedskärningar. De som får betala är personal och brukare, säger Göran Thyni, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Efter Karl Petersens utspel verkar Kommunals lokala ledning vilja ge upp och vill inte längre delta i demonstrationen den 29:e. De vill nu driva frågan om upphandling på ”lika villkor”.

”Vi ger inte upp”

Lokalvårdarnas planering inför demonstrationen fortsätter dock.
– Vi ger inte upp. Beslutet är inte ens fattat ännu. Imorgon blir det banderollmålning och uppsättning av affischer. Alla behövs på demonstrationen, säger Helena Söderström, lokalvårdare och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Jonas Brännberg

Demonstrera
29 september
kl 12.00
Loet/Busstationen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!