Luleå: ”Rör inte lokalvården”

2007-10-03 13:04:46
Lördagen den 29 september blev den hittills kraftigaste protesten mot socialdemokraterna i Luleås planer på att sälja ut lokalvården. 130 lokalvårdare, anhöriga, elever, lärare och många andra deltog i demonstrationståget. Stämingen var bra med talkörer som ”Städkvalitet tar tid – för det så tar vi strid” och ”Sälj inte ut oss” ekandes mellan husen.

– Jag är elev på en kommunal skola och jag är astmatiker. För mig är det helt oacceptabelt att de drar ned på städkvaliteten och det står ju helt klart att det kommer att bli sämre resultat med privata städbolag. Det har vi ju redan sett i undersökningar, sa Sven-Mikael Nyström som representerade elever och lärare på kvarteret Lärkan på gymnasiebyn.

Ny protest den 15 oktober

Nästa steg blir en protest vid kommunstyrelsens möte den 15 oktober.
En av huvudtalarna vid demonstrationen var Anna Lövgren Enbom, lokalvårdare i Luleå kommun. Offensiv har fått hennes tillstånd att publicera delar av hennes tal:
– Luleåbor! Om barn- och utbildningsnämnden får som den vill kommer våra jobb att försvinna efter nästa år.
Vi är 180 personer, huvudsakligen kvinnor, som berörs av planerna på att lägga ut lokalvården på entreprenad. Det är vi som håller rent på skolor och förskolor i hela kommunen. Sedan ett år tillbaka pågår försök med lokalvård på entreprenad på fyra enheter i kommunen. Det har visat sig att tre av de fyra enheterna är missnöjda med den inhyrda lokalvården.
– Vi slåss för våra jobb. Därför är vi här i dag för att visa vårt missnöje. Vi vill visa att vi är många som påverkas av besluten. Det är inte bara den anställde, utan hela familjer som påverkas

– Vi lokalvårdare har både elevernas och lärarnas stöd i vår kamp för jobben. På flera skolor har det pågått namninsamlingar en tid, och jag hoppas att politikerna tar dessa på allvar när de får dem i sin hand.
– Politiker! Lyssna på vad Luleå kommuns invånare tycker. Vi som anställda i kommunen har rätt att ställa krav på vår arbetsgivare. Vi kräver att ni inte tar det här för lättvindigt bara för att det handlar om lågavlönade, mestadels kvinnor.
– Hamnar vi inom den privata sektorn så får vi springa snabbare och dessutom känna oss otillfredsställda, eftersom resultatet av vårt arbete kommer att bli sämre.

– På den privata marknaden är de flesta visstidsanställda, medan vi kommunalt anställda har en tillsvidareanställning. Vi som lokalvårdare tycker att det är självklart att vi ska vara tillsvidareanställda, en rättighet till arbete hela året som de flesta andra människor i samhället har. Arbets- och anställningstryggheten är viktig. Det kravet ska vi kämpa för.
– Kostnaden för lokalvården kommer absolut inte att bli billigare med en entreprenadslösning. Lokalvård ska kosta och kvaliteten ska vi inte sänka. Kommunen lider ingen brist på likvida medel.
– Slutligen tycker jag att politikerna i kommunen ska fundera på vad alla eventuellt uppsagda trotjänare ska sysselsätta sig med. Många kommer inte att ha så många år kvar till pension. Är detta tacket för många års slit – att hamna i arbetslöshet och otrygghet?
– Vi är inte bara lokalvårdare, vi är människor!
– Vi behöver ert stöd i vår kamp för jobben!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!