Luleå: Skolkampen har en fortsättning

2016-11-17 14:04:34


RS Luleå

Moderaternas nej till folkomröstning om Luleås skolor kommer inte som någon överraskning. Efter deras allt närmare samarbete med S och stöd till stordriften i ”Framtidens skola” är det uppenbart att det finns en uppgörelse med S, som också bereder väg för att gemensamt styra efter valet 2018.

Oavsett beslutet på måndagens kommunfullmäktige om folkomröstning eller inte måste kampen fortsätta. Kampen mot stordrift och maximalt utnyttjande av personal och lokaler – på bekostnad av barn och personal – har fått tusentals lulebor att protestera, men också lärt många vilket fult spel som den styrande eliten använder för att driva igenom sin politik mot en massiv opinion.

Bland de viktigaste lärdomarna:

Argument räcker inte när det är andra intressen som styr. Däremot lönar sig kamp. Utan demonstrationer, skolstrejk, insändare, manifestationer och så vidare hade minst tre skolor till fallit under bilan. Fortfarande är största delen av ”Framtidens skola” inte genomfört.

För Socialdemokraterna är ”inflytande” och ”dialog” bara ett nödvändigt ont för att driva igenom sin politik. När deras politik hotas gör de allt för att diskreditera de som höjer sina röster.

Den opposition som har funnits inom framför allt S är alldeles för svag och ryggradslös för att våga höja sina röster mot S-ledningens dramatiska högersväng med utförsäljningar, fraternisering med storkapitalet och försämringar för barn med störst behov.

Dagens media speglar mer än någonsin maktens intressen. Det beror på allt mindre utrymme för oberoende grävande journalistik, de styrandes kontroll över en allt större PR-budget samt maktens både indirekta och direkta påverkan på mediers vd:ar, nyhetschefer och så vidare. 

Det blir tydligt de att sociala rörelserna underifrån behöver sina egna informationskanaler samt att medier oberoende från eliten måste stärkas.

Det behövs en politisk utmaning till den styrande S-klicken i Luleå, som backas upp av Moderaterna och Landsbygdspartiet. Även de flesta partier som har varit emot ”Framtidens skola” har varit helt frånvarande i kampen. Redan nu och inför nästa val vill Rättvisepartiet Socialisterna driva en verklig gräsrotsutmaning underifrån med ett tydlig socialistiskt alternativ till S högervridning.

Nu måste de nödvändiga slutsatserna dras utifrån detta. Det dags att organisera sig, alla kan ge ett bidrag till kampen. Bli medlem i RS, prenumerera på Offensiv eller ge ett bidrag via Swish (123 388 11 41) eller Plusgiro (811948-9)! ■


Manifestera lördagen den 19 november klockan 13 vid Gula Paviljongen.

Moderaterna i Luleå har nu valt sida och tänker fälla möjligheten till en folkomröstning genom folkinitiativ om skolan i Luleå. De två stora partierna S och M, med stöd av Landsbygspartiet, tänker köra över den starkaste opinionen i Luleå på många år. Det är helt oacceptabelt. 

Kom och visa ditt stöd för en folkomröstning och för en kommun där företrädare lyssnar på dem de företräder och de som berörs av förändringar!

Nu handlar det om mer än skolan, det handlar om demokratiska rättigheter och om att inte låta sig bli nedtryckt! Vi kommer inte att ge upp, om vi så måste fortsätta vårt arbete till valet 2018!

Arrangör är ”Samordningsgruppen Hela Kommunen Ska Leva och Lära”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!