Luleå: Utbildning om våld i nära relationer på RS initiativ

2013-12-19 14:02:33
Måndag den 16 december var årets sista kommunfullmäktigemöte i Luleå.
Under debatten om jämställdhetsplanen föreslog Rättvisepartiet Socialisterna (RS) flera tillägg, varav ett gick igenom.

Kommunfullmäktige beslutade på RS förslag att alla chefer ska få utbildning om våld i nära relationer, samt att alla medarbetare ska få kunskap om hur man agerar om man misstänker att någon utsätts för våld eller utsätter någon för våld. I planen ingår även samma insatser vad gäller sexuella trakasserier, något som RS tidigare har lämnat in motioner om som bifallits.
Frågan om våld i nära r­elationer (som till stor del, men inte uteslutande, handlar om mäns våld mot kvinnor) är i högsta grad en arbets-platsfråga.
Våldet är ofta slutpunkten i en process där den våldutsatta kontrolleras och isoleras allt mer. För många kan arbetsplatsen vara det sista ”lufthålet” där man kan få stöd och hjälp för att komma ifrån övergreppen.
Dock avslogs RS tilläggsförslag om att en ny ”arbetsvärdering” ska göra så att löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade yrken ska minska. Inget annat parti stödde det förslaget, inte heller Vänsterpartiet.

På frågan om att införa så ­kallade karriärtjänster var RS det enda ­parti som ifrågasatte regeringens bakom­liggande syfte.
Även om vi förstås inte säger nej till att lärare kan få högre lön och möjlighet till vidareutbildning så är regeringens förslag att ge ett ­fåtal lärare bättre villkor ett sätt att ­skyla över de urusla villkor som en majo­ritet av pedagogerna har. Precis som kommunaliseringen och privatiseringen av skolan har ökat skillnader­na i förutsättningar och resultat för eleverna vill nu regeringen göra likadant med lärarna.
För ansvariga politiker vore det förstås bekvämt om lärarna stred med varandra om vem som ska ­vara ”förstelärare” och få 5 000 kronor extra i månaden istället för att ­kräva högre löner för alla lärare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!