Lulebo tar stort steg mot marknadshyror

2010-05-26 14:39:44
Lulebo och Hyresgästföre-ningen har i årets hyresförhandlingar kommit fram till en hyreshöjning på i genomsnitt 1,35 procent.
Enligt systemet ”Vår Hyra” varierar dock höjning­en mellan noll och fem procent.

Systemet ”Vår Hyra” ska ge olika hyreshöjning beroende på hur ”åt­råvärt och tillfredställande” boendet är. Det bestäms via ett poängsystem som tittar på hur huset, lägenheten och bostadsområdet ser ut.
De högsta poängen finns på Bergnäset och de lägsta på Örnäset. Hyreshöjningen kan bli fyra procent om du bor på Bergnäset eller Tunastigen och noll procent för flertalet av Lulebos lägenheter på Örnäset, Hertsön, vissa delar av Malmudden och Porsön.
Vissa lägenheter kan få fem procents höjd hyra.
Alla lägenheter ingår inte i systemet ”Vår Hyra”. Studentlägenheter­na får tre procents höjning och hy­ran i gruppbostäder och årgångshus får 1,5 procent i hyreshöjning.

Systemet ska ge en ”rättvisare” hyra. Visst kanske de som bor på till exempel Örnäset tycker att det blir rättvisare att de ska få en mindre höjning än områden med mer nyrenoverade lägenheter; till exempel Tunastigen.
Detta system känns dock som ett steg emot marknadshyror och kommer att leda till ytterligare segregering av bostadsområdena.

Istället krävs kamp för upprust­ning av de lägenheter som är i be­hov av det, på de boendes villkor och utan höga hyreshöjningar.
Upprustningar ska inte kräva hyreshöjningar, den hyra vi redan betalar varje månad måste användas till nödvändiga renoveringar.
Lägenheterna på Örnäset är till exempel i behov av upprustning, vilket inte minst känns på vintern då lägenheterna är kalla.
En klimatvänlig upprustning med förbättrad isolering skulle ock­så minska energiåtgången och spara pengar på sikt.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för billiga och klimatsmarta hyresrätter.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!