Lyckad blockad stoppade utvisningar

2010-11-24 17:52:04
Onsdagen den 17 november skulle ett privatchartrat plan med sammanlagt 26 irakiska flyktingar från hela landet ha lyft mot Bagdad. Kvällen innan genomfördes en blockad ut- anför flyktingförvaret i Märsta där 11 av dem sitter inlåsta och utvisningen stoppades tillfälligt.

Från förvaret i Märsta skulle 11 irakiska flyktingar utvisas med hjälp av Frontex chartrade plan, men detta beslut blev uppskjutet. På platsen samlades cirka 35 aktivister från Ingen Människa är Illegal, Aktion mot Deportation och Rättvisepartiet Socialisterna. Polisen var också på plats och trots att ingen från blockadens si­da visade några som helst tecken på att uppträda våldsamt hindra­de det inte polisen från att kasta ner en av demonstranterna på marken.

Nyligen skrev Europadomstolen för mänskliga rättigheter till regeringen att alla tvångsavvisade irakier som begär så kallad inhibition, alltså att avvisningen ställs in, ska få stanna. De utvisningshotade måste dock själva ansöka om inhibition hos Europadomstolen.

Migrationsverket har vägrat att informera de intagna flyktingarna om att avvisningsbeslut kan upphävas genom ansökan, vilket har lett till att ansökningar kommit in så sent som i veckan när informationen nått de intagna flyktingarna från andra håll.
Två av demonstranterna på plats var Sofi Andersson och Greta Bengtsson som länge har varit aktiva i asylfrågan och som även har organiserat ett upprop mot deportationerna av de irakis­ka flyktingarna.
– Först och främst vill vi stop­pa Frontex som aktivt arbetar för att hålla asylbehövande flyktingar utanför EU:s gränser och också verka för att ingen flykting ska behöva sitta inlåst som en brottsling. Vi har ett system som går ut på att misstänkliggöra alla flyktingar, vilket understryks av Migrationsverketes agerande.

En asylpolitik som denna visar på brutaliseringen av asylrätten och nu stannar det inte vid utvisningar för flyktingar med fastställda domar, utan även de som faktiskt får stanna i väntan på att Europadomstolens prövat frågan drabbas. Det är ingen slump att detta inträffar samtidigt som Sverigedemokraterna tågade in i riksdagen med hjälp av de etablerade partiernas draghjälp i form av en alltmer inhuman och rasistisk politik.
Patricia Degerman

PRESSTOPP Migrationsverket beslutade den 23 november att upphäva det tillfälliga utvisningsstoppet för de personer som skulle ha utvisats till Irak den 17 november. Bland andra Amnesty International och Röda Korset protesterade mot beslutet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!