Lyckad manifestation mot våldtäkter

2013-02-06 14:32:36

foto: Elias Theodorsson
Image 1679

Efter att en kvinna i Ange­red våldtogs på vägen från spårvagnshållplatsen i lördags natt, anordnade Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Vägra Kallas Hora den 30 januari en protest mot det sexuella våldet. Ett 30-tal deltog på demonstrationen, där ett flertal talade.

Minela Mahmutovic, från Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Vägra Kallas Hora, var den första talaren och tog upp om hur kvinnoförtrycket är ett symptom på det rådande kapitalistiska syste­met.
Minela talade även om den kvinnokamp som växer sig större i världen idag, vilket bland annat visar sig i de senaste protesterna mot våldtäkter i Indien och de kvinnor som är med i kampen i den fortsatta revolutionen i Egypten och Tunisien. Denna växande kamprörelse måste vi i Sverige ­låta oss inspireras av.
Amer Mohammed Ali (RS) tog i sitt tal upp att det under en vecka i juli i fjol anmäldes 16 våldtäkter i Göteborg och att dessa händelser bildar bakgrund av ett brutaliserat samhälle, med ett ökat våld, ofta riktat mot kvinnor, som följd. Detta måste också ses som ett resultat av det patriarkala samhället, där kvinnan enligt normerna fortfarande står som underordnad mannen.
Amer tog även upp rättsväsendets orättvisa behandling av kvinnor i våldtäktsfall, vilket visas av att det är få av fallen som leder till åtal.
Andra som talade var Emma Öman och Irma Mahmutovic, som båda talade om situationen för kvinnor idag och om att vi måste slå tillbaka.

Under demonstrationen upplystes det om vilket stort behov det finns av en ny feministisk kvinnorörelse. Aktiva i Vägra Kallas Hora-kampanjen satsar på att bygga kampanjen i gymnasieskolor i Göteborg som kan bli starten på en stor ungdomsrörelse mot sexismen.

Klara Heydar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!