Maktelitens firmafest

2017-01-23 15:41:50
I veckan startar den globala maktelitens årliga firmafest – Världsekonomiskt forum (WEF) – i schweiziska Davos, som under de dagar som spektaklet pågår växer från 11 000 invånare till uppemot 30 000, varav dryga 2 500 deltar på WEF:s olika arrangemang, vilket kostar flera hundra tusen kronor plus minst 20 000 kronor för ett hotellrum. Alla övriga som har tvingats till Davos för att skydda och passa upp topparna får dock dela på rummen och kan i bästa fall få sova i våningssäng. Ingen jämlikhet här inte, trots att mötet i mångt och mycket ska handla om den ökade ojämlikheten i världen.

Med undantag för USA:s nye president Donald Trump deltar de flesta av världens mäktigaste pampar. I år är det också första gången som en kinesisk president är med på WEF. Kinas president Xi Jinping öppningstalar redan på torsdag om vikten av en fri handel.

Annars är det hotet om framtida revolter som svävar över WEF-mötet. De ökade klyftorna utgör det största hotet mot den globala kapitalismen, skriver WEF i det huvuddokument som ska diskuteras. “Det är nödvändigt att öka den ekonomiska tillväxten, men det har nog gått så långt att det inte räcker för att dämpa den misstro som finns mot etablissemanget”, skriver man uppgivet och tillägger vi kan till och med nått den punkt där ”Väst tippat över till deglobalisering” (det vill säga till globaliseringens motsats). För att sedan dra slutsatsen att “nu måste vi också diskutera hur ska kapitalismen reformeras”.

Kan vi då förvänta oss att de superrika mellan lyxmiddagarna, mutträffarna och efterfesterna ska forma en kapitalism med mänskligt ansikte? Knappast. Vid fjolårets WEF-möte konstaterades det att antalet protester i världen var uppåt-
stigande och att det brådskade att minska klyftorna. Ett år senare slås nytt världsrekord i klyftor. Att kapitalisterna skulle sluta vara kapitalister och såga av den gren man sitter på, andras arbete, är utopiskt.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hoppas dock på direktörerna. För fjärde gången i rad åker han till Davos för att försöka övertala makteliten att vara lite snällare. Inför 500 toppdirektörer ska han i Davos prata om varför ”ojämlikhet är dåligt för affärerna”. Bortsett från att det är en särskilt dålig affär för LO så vore det mycket bättre om han varnade fackets medlemmar för toppdirektörerna, vinstjakten och högerpolitiken som är den kapitalistiska treenighet som bär ansvaret för ojämlikheten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!