Malmö 6-8 mars: Stoppa matchen!

2009-02-26 01:55:01
En massiv proteströrelse kräver att Davis Cup-matchen i tennis mot Israel den 6-8 mars stoppas.
Rörelsen växte fram i takt med den israeliska regeringens tre veckor långa massaker i Gaza runt årsskiftet.

År 1968 hindrade runt 300 demonstranter från hela landet Davis Cup-matchen i tennis mot Rhodesia (idag Zimbabwe) att spelas i Båstad.
Till och med FN hade belagt Rhodesia med handelssanktioner p g a dess rasistiska apartheidpolitik, men trots det försökte politiker och andra att få matchen att spelas.
Stoppa matchen-rörelsen har nu återfötts och det uppskattas att flera tusen demonstranter kommer att samlas i Malmö, främst på lördagen den 7 mars, för att protestera.
Bakom rörelsen står ett stort antal organisationer. Kravet är att matchen ska stoppas.

Trots det enorma säkerhetspådraget runt matchen, har Fritidsnämnden i Malmö av säkerhetsskäl beslutat att den ska spelas utan publik. Detta har retat gallfeber på Tennisförbundet och borgerliga politiker, inte minst efter att ordföranden i Malmös kommunstyrelse Ilmar Reepalu (S) sagt att han helst ser att matchen inte spelas alls.
– Men om Malmö kommun hade kunnat välja idag, så hade det bästa varit att matchen inte spelats i Mal­mö. Det här är inte en match mot vem som helst. Det är en match mot staten Israel, sa Reepalu i ett försök att för en gångs skull stå på rätt sida.

Madeleine Sjöstedt (FP), Stockholms idrottsborgarråd, gjorde ett ut­spel om att flytta matchen till Stock- holm i ett desperat försök att genomföra matchen med publik.
Men någon flytt blev det inte, eftersom protester knappast kommer att vara möjligt att undvika, oavsett om matchen spelas i Malmö eller i Stockholm.
Borgerliga tyckare och politiker menar att man inte ska blanda ihop idrott och politik, men en Davis Cup-match i tennis är inget annat än en uppvisning för den israeliska regeringen.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Stoppa matchen-rörelsen och kommer att aktivt delta i demonstrationen.
Vi kan inte acceptera att representanter för en stat med krigsförbrytelser i bagaget bjuds in, som om de vore en i mängden. RS kritiserar samtidigt de organisationer som ger sken av att en allmän bojkott mot Israel skulle stoppa landets krigspolitik.
Vi påpekar att det krävs masskamp och en socialistisk rörelse i Mellanöstern, inklusive i Israel. Att bryta kulturella, fackliga och sociala förbindelser med Israel vore att förhindra ett utbyte med de krigsmotståndare som finns i Israel.

Rörelsen som stoppade matchen för drygt 40 år sedan är ett föredöme som man bör ta lärdom av. Även om polisens beredskap idag är högre, kommer antalet demonstranter att vara minst tiofaldigt fler än 1968.
Alla förutsättningar finns för att stoppa matchen, men det måste till en kamprörelse med ett tydligt mål och en medveten strategi.

Ammar Khorshed

Var med och stoppa matchen 6-8 mars!

Hör av dig till RS Malmö/Lund för mer information:
rs.malmo@socialisterna.org, eller ring 070-326 65 94.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!