Manifestation mot mäns våld mot kvinnor

2009-10-19 13:36:01
Kristina står rättslös mot sin förra man som misshandlat henne, som är polis.
Tisdagen den 20 oktober samlas vi kl 17 utanför Rikspolisstyrelsen (nära Kronobergshäktet) på Kungs- holmen för att protestera mot behandlingen av Kristinas och många andra kvinnors fall.

I nummer 854 skrev Offensiv om Kristina, som blivit utsatt för grovt våld och våldtäkt av sin egen man, som också är polis.
Kristina har tillbringat de senaste 14 månaderna på skyddat boende och vill inget annat än att få flytta tillbaka hem och känna sig trygg igen, men åtalen mot polis­mannen har hela tiden lagts ner trots starka bevis. Inte ens ett besöksförbud har utfärdats.

Förra veckan hade DN en uppmärksammad artikel om att det vanli-gaste brottet bland poliser är kvinno- misshandel. Trots detta är det väldigt få som fälls, enligt Dagens Nyheter bara cirka 1 procent.
Med hjälp av påtryckningar från media har det nu beslutats om en omprövning av hela Kristinas fall.
Manifestationen har som syfte att uppmärksamma hur kvinnor som har misshandlats och våldtagits av poliser behandlas och lyfta fram bland annat Kristinas fall, där vi kommer att läm­na över en namninsamling till Rikspolischef Bengt Svensson och Läns- polismästare Carin Götblad.
Förutom detta har även manifestationen en rad generella krav för att stoppa mäns våld mot kvinnor:

  • Kommunala satsningar på skyddade boenden, jourer och vård av of­fer för sexualiserat våld och mäns våld, bättre belysning, gratis kollektivtrafik.
  • Avsätt sexistiska domare, utbilda rättsväsendet och polisen.
  • Ge våldsoffer stöd genom hela processen.
  • Lika lön oavsett kön, en kvinna ska ha råd att lämna en man som slår.


Kom och demonstrera! Tisdagen den 20 oktober utanför Rikspolisstyrelsen på Kungsholmen (Bredvid Kronobergshäktet) kl 17.00-18.00. Arr: Kvinnojourer i Stockholm, Rättvisepartiet Socialisterna, Vägra ­Kallas Hora, fler tillkommer.

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!