Manifestation vid norska ambassaden i Stockholm

2011-07-23 22:48:23
På lördagskvällen samlades ca 200 personer vid Norges ambassad i Stockholm för att visa sitt deltagande med alla dödade, skadade och deras anhöriga. Initiativet till denna mycket lugna och värdiga manifestation togs av Muslimer för fred.


Många ljus tändes framför entrén till den norska ambassaden, och åtskilliga lade ner blommor på trottoaren. Bara två korta tal hölls, dels av en representant för Muslimer för fred som uttryckte sitt stöd till alla drabbade och sin avsky inför terrordådet, och dels av en tjänsteman vid ambassaden som tackade alla deltagare för stödet.

Stämningen var tryckt, samtliga deltagare var mycket lugna och dämpade, och några grät stilla. Där fanns medlemmar i SSU, Ung Vänster, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och t.o.m. några moderater.

Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna delade ut ett flygblad där vi uttryckte vår sympati med offren och de anhöriga, och pekade på vikten av fortsatt internationalism och antirasistisk kamp mot bakgrund av den trolige terroristens högerextrema motiv.

Givetvis innebär detta hemska dåd en initial chock och förlamning, samt stor sorg för alla de som förlorat anhöriga och vänner. Men samtidigt som alla de drabbade ska hedras, och sorgen få ta sin plats, finns det ett politiskt svar att ge. Denne terrorist angrep allt vad internationalism och solidaritet heter, det var hans uppfattning av vad AUFs lägerdeltagare stod för. Därmed blir det politiska svaret en fortsatt kamp för internationell solidaritet, medmänsklighet och flyktingars och invandrares rättigheter, mot rasism, diskriminering och högerextremism.

Johan Sand

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!