Massiv fransk generalstrejk

2010-10-13 16:43:50
Den franska generalstrejken tisdag 12 oktober blev den största hittills i en serie generalstrejker som skakat landet.
De franska arbetarna ökar temperaturen på den heta kamphösten i Europa, med generalstrejker i Spanien, Portugal och Grekland och växande kampstämningar i andra länder.

Den franska presidenten Sarkozy vill förlänga antalet arbetsår före pension till 41,5 år. Full pension skulle bara kunna nås efter 67 år.
Över 70 procent är motståndare till förslaget enligt opinonsmätningarna och 74 procent säger att det är motståndare mot hela Sarkozys politik. Protesterna gäller även att 100 000 lärare ska sparkas under en femårsperiod.
Ilskan laddas ytterligare av mutskandalerna där företaget L’Oreáls ägare Liliane Bettencourt misstänks ha finansierat regeringspartiet. Hennes förmögenhet, över 200 miljarder kronor, är exakt lika stor som underskottet för pensionerna.

I demonstrationerna den 12 oktober deltog även studenterna, vilket gav ytterligare kraft till rörelsen.
En rad arbetargrupper har deklarerat att de fortsätter generalsrejken även efter tisdagen – det gäller t ex järnvägs-, gruv- och hamnarbetare, samt anställda inom energi- och kemibranchen. Vid den tidigare största strejken, den 23 september, fortsatte strejken vid Totals oljeanläggningar.
Gauche Revolutionnaire (Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation) har uppmanat till fortsatta strejker som det enda sättet att ta rörelsen framåt. I Frankrike som i resten av Europa behövs ett nytt starkt arbetarparti med en socialistisk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!