Massivt avstamp för Vägra Kallas Hora

2012-12-22 17:47:51
20121220-215906.jpg

Kampanjen Vägra Kallas Hora samlade uppåt 200 personer i Brunnsparken i protest mot sexistiska trakasserier och kränkningar på nätet.

– Vi har samlats här för att sätta roten till ett organiserat motstånd mot sexismen som finns, inte bara på skolorna, utan i hela samhället, öppnade Stefan Berg från Rättvisepartiet Socialisterna, demonstrationen.

20121220-220206.jpg

Första talare var Irma Mahmutovic, gymnasieelev, som vittnade om situationen på skolorna:

– De kränkningar som sker på internet är inte en enskild persons verk, utan som med all mobbning är det en hel struktur av människor som ligger i grunden, i samband med hur situationen i samhället ser ut för kvinnor i allmänhet.

– Så länge det patriarkala samhällssystemet råder kommer kvinnan att förtryckas, och en polisanmälan kommer inte lösa problemet i stort. Det faktum att kvinnor får sämre lön än män för lika sarbete, att ständiga nedskärningar genomförs i den kvinnodominerade offentliga sektorn och att det i snitt är fyra kvinnor som våldtas varje timme i Sverige visar tydligt vilket behov av förändring som, behövs i samhället.

20121220-220013.jpg

Vägra Kallas Hora strävar efter just en sådan förändring, med förankring ute på skolorna. Det är eleverna och studenterna själva som måste organisera sig och sätta ner foten mot sexismen. Elevledda lektioner om könsförtryckets historia, krav på skolorna att ha feministiskt självförsvar för tjejer, och diskussioner om hur man ska sätta stopp för trakasserier – allt detta ligger i elevernas händer.

Nästa talare var Minela Mahmutovic. Hon berättade att situationen inte är unik för Plusgymnasiet, utan att problemen finns över allt. Hon tog även upp om den press på unga tjejer som råder i samhället.

– Inte allt för sällan begränsas deras tillvaro genom att bli kallad nedvärderande saker oavsett om de bryter mot samhällets normer eller inte. Horstämpeln är ett vapen mot kvinnors självständighet och kampen mot sexismen är en samhällsfråga.

– Det är också talande vilka politiker som är mest kvinnofientliga. Alla känner till SD-skandalerna från 2010 då de beväpnade sig med järnrör och härjade, där de bland annat kallade en kvinna för hora. Det är vi som måste bekämpa rasisterna och deras sexistiska politik!

20121220-220112.jpg

Återkommande i talen och appellerna var kritiken mot högerpolitiken och nedskärningarna som framförallt drabbar kvinnor. Sverige är rikare än någonsin och samtidigt ökar klassklyftorna. Kvinnor, och framförallt ensamstående kvinnor, är de första offren i spåren av nedskärningar på offentlig sektor. Nya rapporter visar att löneklyftorna mellan könen ökar, och den ökade konkurrensen på skolorna med allt tidigare betyg och omdömen drabbar framförallt tjejer i form av stress, ohälsa och ätstörningar.

Vägra Kallas Hora inleder nu sin kampanj på skolorna. Namnlistor på de som är intresserade att delta i arbetet när vårterminen startar fylldes snabbt av deltagarna på protesten.

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!