Masslockout av lärare i Danmark

2013-04-03 16:02:29
Från och med tisdag (den 2 april) är 69 000 danska lärare lockoutade, ute-stängda från sitt jobb av Kommunernes Landsforening (KL, den danska motsvarigheten till SKL).

Lockouten är Danmarks genom tidernas största. Närmare 900 000 elever står utan undervisning.
På första lockoutdagen gick ändå lärarna till skolorna, höll möten och förberedde för demonstrationer på kvällen.
Med sin lockout vill kommun­arbetsgivarna, som agerar med stöd av den socialdemokratiska regeringen, försämra lärarnas arbetstider.

”Bakgrunden är att de kommunala arbetsgivarna under vintern lade ett förslag till förändring av arbetstidsregleringen för lärarna i folkeskolen samtidigt som regeringen lade fram ett förslag till reformering av folkeskolen [grundskolan] med inriktning på att barnen ska kunna tillbringa en större del av dagen i skolan.
De två förslagen kopplades ihop, och kostnaden för reformen skulle betalas genom att lärarna undervisar fler timmar. Allt förarbete mellan regeringen och lärarnas arbetsgivare skedde i största hemlighet och Danmarks Laererforening, DLF, som organi­serar lärarna i folkeskolen, ­ställdes mer eller mindre inför ­fullbordat faktum. När organisationen sade nej till den föreslagna förändringen i kollektivavtalet varslade arbetsgivarna om lockout”, skriver svenska Lärarförbundet som tillsammans med övriga ­lärarfack i Norden har uttalat sitt stöd till de danska lärarnas kamp.
Hela den danska fackföre­ningsrörelsen behöver mobiliseras mot lockouten och för att backa upp lärarnas självklara krav på att få tid och möjlighet att förbereda undervisningen.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!