Massprotester mot invandrarfientlig USA-lag

2006-12-09 23:31:17
Under hela mars månad har miljoner människor demonstrerat över hela USA mot ett paket med antiinvandringslagar, HR4437. Den 10 april ska det behandlas i senaten.

Vissa av demonstrationerna hör till de största i den amerikanska historien. I Chicago demonstrerade 100 000. I Georgia strejkade 80 000 mot en liknande delstatslag. Den 25 mars fylldes Los Angeles gator av mellan en halv miljon och en miljon demonstranter.

Indignerade budskap

Budskapen på plakaten lyste av indignation: ”Efter att jag har byggt era hem och odlat er mat behandlas jag som en kriminell. Varför?”, ”Ni har buggat så mycket att ni har väckt den sovande jätten” och ”Vi producerar – Vi kräver”.

Invandrare kriminaliseras

HR4437 fördöms av organisationer för mänskliga rättigheter. Den kriminaliserar alla invandrare utan papper, hotar med massutvisning och gör det också olagligt att på något sätt bistå människor utan tillstånd. Det kommer att drabba sjukvårdspersonal, grannar, vänner, partner, lärare, taxiresenärer eller vem som helst. De som inte kan utvisas ska kunna låsas in på obegränsad tid.
Spansktalande har dominerat protesterna, men även irländska och koreanska grupper har tagit till gatorna tillsammans med amerikaner av olika färger. Stark solidaritet har visats av bussförare, trädgårdsmästare, hushållsarbetare, textilarbetare, budbärare, brandmän, hotellarbetare, sjukvårdsanställda och många fler yrkesgrupper. Det har också genomförts skol- och löntagarstrejker. Strejkerna visar hur stor del av ekonomin som invandrare står för – och vilken makt de därigenom har.

Nation av invandrare

Andra teman i demonstrationerna har varit att hela nationen är skapad av invandrare, rasismen i systemet, historien av kolonialisering och utrotningskrig mot ursprungsbefolkningarna. Det republikanska lagförslaget går de rasistiska extremister till mötes. Dessa kan ses patrullera gränsen mot Mexiko med skarpladdade vapen, skjutandes mot invandrare.
Socialist Alternative (SA), Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i USA, för fram att det är viktigt att kräva amnesti åt alla arbetare utan uppehållstillstånd och rättigheter för alla invandrare.
SA kräver också minimilön på 12:50 dollar i timmen för alla arbetare och gratis sjukvård för alla. Man vill knyta ihop rörelsen mot HR4437 med arbetarnas kamp mot de verkliga bovarna; företagsägare som flyttar jobben utomlands. Därigenom dränerar de hela städer på arbeten. Dessutom utnyttjar företagen de tolv miljoner papperslösa invandrarna, som tvingas ta de sämst betalda och tyngsta jobben som är kvar.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!