Maten blir allt dyrare

2007-11-14 16:02:17
Inflationstakten (prisökningarna) är nu den högsta på fyra år. Enbart i oktober ökade priserna med 0,5 procent (2,7 procent i årstakt).

Anledningen är stigande elpriser, högre räntor och höjda matpriser.
Särskilt matpriserna är på väg uppåt. I oktober var det framför allt högre priser på bröd, spannmål och grönsaker som höjde inflationen. Och nya matprishöjningar är att vänta.
– Det kommer att bli höjningar. Det börjar nu och fortsätter under resten av året. Det kommer att synas först på spannmålsprodukter och mejeriprodukter som ost, säger Märit Wikström, informatör på Coop, till Dagens Nyheter den 12 november.
Prishöjningarna kommer sedan att spridas till andra produkter och områden.
Redan innan de höjda matpriserna börjat slå igenom har stigande räntor och ökade elpriser lett till att det blivit mindre kvar i plånböckerna under hösten, jämfört med för några månader sedan.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!