Maxat utbud på Luleå Pride

2015-06-10 11:41:58

foto: Pressbild
Maxida Märak är ev av de många artister som kommer att uppträda under Luleå Pride.

Precis som tidigare år bjuder helgens Luleå Pride (den 12-14 juni) på ett brett utbud av både underhållning och politiska seminarier – i år kanske mer maxat är någonsin.

Framförallt dyra musikakter, tillsammans med att det är gratis entré (vilket är mycket positivt), gör dock festivalen mer beroende av sponsorer som därmed sätter sin prägel på Pride utifrån hur mycket pengar de har. Som en motreaktion på detta arrangeras i år Anarcho Pride, som dock fortfarande är i sin linda.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltar som vanligt, både genom politiska kampanjer och med ett seminarium under Luleå Pride på fredagen: Hur drabbas transpersoner av krisen i vården?
Oavsett vad en tycker om bankernas, försäkringsbolagens och företagarnas vimplar och tält måste en imponeras över Luleå Prides utbud. Närmare 100 programpunkter är intryckta under två och en halv dag. Mariette, Maxida Märak, Alaska (Zacke och Johan ”Movits” Reinhardt), Kitok och Rosh är några av musikakterna. Bland föreläsningarna finns massor av intressant att välja mellan.

På fredag är höjdpunkter ”Normkritisk pedagogik och mer inkluderande sexualundervisning” och en förhandsvisning av scenkonstverket ”Vahák” (Våld) som ”tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak”.
Dessutom borde förstås alla delta på RS seminarium om trans­personer och krisen i vården i Norrbotten. Max berättar om personliga erfarenheter både av transvården och hur nedskärningar påverkar honom som anställd sjuksköterska.

På lördag klockan 12 kommer säkert aktivistveteranen Mian Lodalen att underhålla och ge intressanta tankar på seminariet ”Alla kan bli lesbiska”. Tyvärr krockar detta med ”Queering Sápmi”, där ordförande för hbtqi-föreningen Queersámit föreläser om queerhet, samiskhet och att vara normbrytare inom en urfolkskultur.
Senare på lördagskvällen blir det en viktig identitetspolitisk diskussion om ”hatdrev inom feministisk aktivism” där Maxida Märak, som nyligen anklagades för rasism och kulturell appropriering, deltar.
På söndag hålls RFSL Newcomers seminarium om asyl och integration för hbtq-personer, en annan höjdpunkt.

Starten av Anarcho Pride, som en reaktion mot den ökade kommersialiseringen av Pride, är en öppning för en välkommen debatt om vad Pride egentligen är: Ett forum för hbtq-personer och kampen för lika rättigheter och ett samhälle utan förtryck, eller bara en fest där storföretag kan sola sig i glansen? Samtidigt kan en fråga sig hur mycket till alternativ Anarcho Pride än så länge är?
Visserligen slipper en vimplar och partytält med företagsloggor på, men med bara ett seminarium på programmet, som det inte ens står vad det handlar om, har Luleå Pride fortfarande ett betydligt starkare fokus på debatt och diskussion som kan mynna ut i kamp. ■


Kom på RS seminarium under Luleå Pride: ”Hur drabbas transpersoner av krisen i vården?”
Vilka förändringar behövs och vilka resurser behövs? Vilka personliga erfarenheter finns?

Fredag den 12 juni kl 12.00 Storgatan 13.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!