Maxat vidrigt och galet

2015-02-18 16:01:28
Med ett sms sa hambugerkedjan Max upp tillfälligt anställda i Karlskrona, rapporterade tidningen Sydöstran i förra veckan.

”Hej. Jag kommer att ta bort anställningen på er som inte har jobbat på över en månad”, började sms:et från restaurangchefen Charlene Nilsson på Max i Karlskrona. 

”En klumpig formulering”, sa hamburgerkedjans personalchef i ett försök till ursäkt när avskedandet blev känt. Sedan klämde hon till med att avsikten egentligen varit ”att se hur många det var som ville jobba kvar”. Genom att meddela dem att de sägs upp? 

 I Sydöstrans artikel berättar två av de uppsagda om de slavliknande villkor som råder på Max och om chefernas översitteri. Båda hade jobbat på Max i två år, varav den ene började en fast anställning i februari 2013 som sedan övergick i tillfälliga inhopp när hon började studera.

De har inte kunnat jobba under de senaste veckorna på grund av sjukskrivning för ryggskada respektive bruten hand.

De berättar:
– Jag var fast anställd fram till i höstas då jag började läsa kriminologi i Lund, sen dess har jag hoppat in. Nu blir jag borta några månader på grund av handen, men jag har sagt att jag vill jobba där i sommar. Då svarade chefen: ”tror inte det, se dig om efter något annat”.

– Det är ju inte bara för vår skull vi berättar om det här. Det är så många unga som har otrygga anställningar och inte vågar säga ifrån.

Det är inte första gången som Max visar sig vara maxat odrägligt och omänskligt.

För drygt ett år sedan avslöjades det att cheferna på Max i Uppsala hade infört ett eget seriesystem där ”de bästa” säljarna placerades i ”Elitserien” och belönades med en biobiljett medan ”de sämsta” åkte ned i ”Korpen” och bestraffades.

Inför valet i fjol fick alla Max-anställda ett brev från hamburgerkedjans vd Richard Bergfors och dennes bror Christoffer Bergfors. I brevet manade ägarbröderna till en röst på Alliansen. Anledningen var att ägarna ville slå vakt om de miljonvinster som de hade inkasserat på Alliansens sänkta arbetsgivaravgifter för anställda under 26 år (85 procent av de anställda på Max) och den sänkta krog- och restaurangmomsen. Cirka 100 miljoner kronor per år brukar Max ägare – klanen Bergfors – belöna sig själva med per år. 

Skattesubventionerade vinster plus slavvillkor har gjort att hamburgerkedjan i år passerade tvåmiljarderspärren i omsättning. ”Vi är lite galna”, kommenterade vd:n Bergfors. Lite? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!