Med fokus på förövarna

2013-02-28 08:07:45


Drygt 100 personer deltog på Stjärnjourens demonstration mot våldtäkter som hölls i Sundbyberg i helgen.

”Fokus på förövarna, inte på den utsatta”, var en av talkörerna i den 100 personer starka demonstration som med mäktigt trumspel från Rrriot Samba i täten drog genom Sundbyberg förra söndagen.

– Det viktiga är samhällsansvaret, att resurser finns för ett kontinueligt arbete mot våldtäkter, sa Hanna Nilsson från Sundbybergs tjejjour Stjärnjouren som arrangerade demonstrationen.
Liksom bland andra talare från RFSU betonade Hanna Nilsson vikten av att prata med ungdomar om gränsen mellan sex och övergrepp och föreställningar om ­maskulinitet. Demonstrationen lyfte behovet av förebyggande arbete ute på skolor och i samhället med ungdomsmottagningar och tjejjourer. Stjärnjouren ville också förflytta fokus från ­offren till förövarna, vilket speglades i flera tal.
– Våldtäkt är något man inte gärna pratar om, för sätter man ord på det har det hänt. Skam är ett genom­gående tema bland alla vi har kontakt med. Men egentligen är det skevt, rimligt vore det om det var våldtäkts­mannen som skämdes, berättade Ulrika Persson från föreningen Storasyster.

Gymnasieeleverna Matilda Chala och Rebecca Asplund såg demonstrationståget som gick genom Sundbyberg under plakat som ”Stoppa våldtäkterna” och talkörer som fick fönstren på lokala butiker att vibrera till ljudet av ”Krosssa sexismen”. Elevkampanjens stora ”Vägra kallas hora”-banderoll gav tåget ett rött lyft.
– Vi gick förbi och såg demonstrationen, berättade Matilda.
– Det kändes viktigt att gå med. Det känns som att man inte gör särskilt mycket, eller man vet inte vad man kan göra, förklarade Rebecca.
En demonstration sänder en viktig signal till politiker och hela samhället att vi inte accepterar våld mot kvinnor, våldtäkter och sexism. Men det är också en möjlighet att fånga upp den rädsla som kan finnas bland unga tjejer efter att en överfallsvåldtäkt har begåtts och omvandla den till ilska att göra något.
– Vi har en skyldighet som medmänniskor att stå upp för någon som har blivit utsatt, sa Matilda.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!