Meles Zenawi död, men förtrycket kommer kvarstå

2012-08-22 15:02:21
Etiopiens premiärminister och de facto diktator Meles Zenawi är död, meddelades officiellt på tisdagen. ”Ingenting kommer att förändras” säger regimen inför efterträdaren Hailemariam Desalegns makttillträde.

”Desalegn kommer att vara ansvarig för militären och alla regeringsinstitutioner”, deklarerade informationsminister Simon Bereket.
– Det blir samma förtryckande regim som förut, kommenterar Fenthaun Assefa, ordförande för Etiopiska Flyktingföreningen i Sverige, till Offensiv.
Meles Zenawis regim är i Sverige mest känd för den 11-åriga fängelsedomen mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Liksom etiopiska journalister och oppositionella dömdes de enligt den ökända terroristlagen från 2009.

– Den nya ledningen
kommer att fortsätta repressionen, även om det är oklart vad det betyder för Martin Schibbye och Johan Persson, säger Fenthaun Assefa.
Meles Zenawi har behållit makten genom valfusk och massiv repression. När befolkningen gick ut i protester efter valet 2005 genomförde regimen en massaker där närmare 200 personer dödades.
Etiopien har under Meles Zenawi har haft nära förbindelser med både Kina och USA. För USA:s räkning invaderade den etiopiska armén Somalia 2006.
Multinationella oljebolag har samarbetat med regimen. Det var just Lundin Petroleums roll, med Carl Bildt i styrelsen, som Martin Schibbye och Johan Persson var i Etiopien för att göra reportage om. Zenawis regim har också sålt rätten att bruka jordbruksmark till bland andra saudiska affärsmän. Detta i ett land där miljontals svälter.
Att Zenawi är borta kan leda till ökad kamp mot regimen. Det behövs demokratiskt organiserade massorganisationer som tar strid mot diktaturen, kapitalism och imperialism.
– Nu tror jag att vi kommer att få se fler protester, att oppositionen stärks, säger Fenthaun Assefa.

Intervju: Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!