Mengele Zoo: Aktuell roman om miljöförstöring och imperialism

2018-12-19 13:57:13
Mengele Zoo är ingen sprillans ny bok. Den gavs från början ut på ett litet förlag 1989. Den fick då bra kritik men blev ingen storsäljare. Först när den gavs ut igen, i pocketupplaga, på 1990-talet blev den en försäljningssuccé. Det har sedan dess gjorts nya upplagor regelbundet. Det exemplar jag har läst har utgivits av Oktoberförlaget 2018.

Boken utsågs faktiskt till ”Bästa norska bok genom tiderna” på litteraturfestivalen i Lillehammer 2007. Sådana höga betyg vet jag själv inte om jag törs tala om. Norge har ju legendariska stora författare som Ibsen, Hamsun med flera. Onödigt att börja rangordna litteratur på det sättet! Men se det i alla fall som en vink om att detta är en bok som kan vara värd att läsa.
Oavsett bokens ställning i litteraturen är det en lite speciell roman. Bokens huvudperson är en ung pojke vid namn Mino Aquiles Portoguesa. Vi får följa honom från barndomen i en by i Amazonas djungel till han blir en ung man via äventyr och flykt genom Sydamerika. Han får som barn råka ut för skräckupplevelser när oljeindustri och skogsskövlare omöjliggör hans gamla liv. Han är en naturmänniska vars största intresse är fjärilar, naturen och framför allt djungeln.
Vi får snart se hur det hos denna unga romantiska människa kan blixtra till och en kallhamrad sida dyka upp där han utan att darra kan genomföra skoningslösa dåd mot dem han anser skyldiga.

Läsaren får följa Mino när han träffar unga kvinnor, har kärleksrelationer och hur ett sammansvetsat kompisgäng växer fram. Ett gäng som snart blir beredda att ta sig an världens ondska.
Intressant är att trots att bokens huvudperson blir världens mest eftersökta terrorist kan man inte låta bli att sympatisera med honom, trots invändningar mot kampmetoden. Bokens tema är såklart miljöförstöringen, vinstintressen, imperialismen.
”Våldet mot regnskogen och dess invånare är ofattbart. Verkligheten är värre än vad någon roman kan förmedla. Och ingen kan föreställa sig konsekvenserna”, skriver författaren Nygårdshaug i förordet.

Temat är mycket aktuellt. Behovet av en miljökamp och kamp för klimatet har aldrig varit större. Hotet mot Amazonas regnskog där bokens huvudperson växte upp är nu större än på länge. Brasiliens nye president Bolsonaro vill kraftigt skövla regnskogen och ta bort skydd från naturreservat, med mera. Vi ser också att inget egentligen händer när det gäller klimatpolitiken.
I frustrationen över att etablissemanget inte på allvar lyckas ta tag i miljöproblemen, trots alla tydliga varningsklockor när det gäller till exempel klimatet, riskerar kampmetoder likt dem i boken mer och mer att dyka upp ur desperationen.

Bokens tema kan låta dystert, men det är inte alls någon tung läsning. Tvärtom! Den är berättad på ett ofta humoristiskt och fantasifullt sätt. Boken upplevs medryckande och snabbläst trots sina nära 400 sidor.
Mengele Zoo är del ett i en trilogi. Jag har själv bara läst denna första del. De övriga heter Himmelblomsttreets och Afrodites basseng.

Författare: Gert Nygårdshaug
Förlag: Oktoberförlaget
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 371

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!