Mer mat än någonsin – men allt fler svälter

2018-04-25 11:23:50

foto: Staff Sgt. Benjamin W. Stratton / Released
Ifjol hade 124 miljoner människor akut brist på mat.

Det produceras mer mat i världen än någonsin tidigare, men det är samtidigt allt fler människor som svälter och lider av hunger. Mat finns i överflöd, men är bara tillgängligt för vissa. Under förra året hade 124 miljoner människor i världen akut brist på mat.

EU och FN-organen FAO (Food and Agriculture Organization) och WFP (World Food Programme) har tillsammans nyligen get ut en rapport om hungersituationen i världen. Rapporten visar att 124 miljoner människor världen över akut saknade mat under 2017, vilket är en ökning med 11 miljoner sedan året innan. Ytterligare 815 miljoner människor lever på gränsen till matbrist, vilket sammanlagt blir nästan en miljard människor.
De största orsakerna bakom den ökande världshungern är klimatförändringar och konflikter. Svår torka ledde till dåliga skördar främst i östra och södra Afrika, där matbrist redan tidigare var ett problem. Både jordbruk och djuruppfödning hotas av torkan och även av konflikter.
Förra året intensifierades pågående konflikter i Burma, Kongo-­Kinshasa, nordöstra Nigeria, Sydsudan och Jemen. Detta är den främsta orsaken till den ökade matbristen i områdena, vilket har lett till att fler människor svälter. 

Både klimatförändringarna och konflikterna i världen är ett resultat av ett samhällssystem där pengarna styr. Klimatet har blivit hårt utsatt av den ojämna och onödiga massproduktion som gynnar den kapitalistiska eliten, vilket har lett till de klimatförändringar som redan skördar människoliv.
De rikare länderna i världen, särskilt EU-länder och USA, säljer vapen som används i de blodiga konflikterna i Afrika och Mellanöstern. Bland annat har europeiska vapen sålts till Saudiarabien som använts för att bomba sjukhus och döda civila i Jemen.
Fattigdom är en annan viktig orsak bakom svälten i världen, vilket också är ett fenomen som beror på det kapitalistiska systemet. Det finns inte tillräckligt många jobb, och de som finns har så låga löner att man ändå inte kan leva på dem – än mindre försörja en familj. 

Samtidigt som miljontals svälter massproduceras mat i de rikare länderna, mat som inte ens äts upp utan till stor del kastas bort för att ekonomin inte är planerad.
När människor flyr svält och dödliga konflikter bygger Europa murar för att hålla dem ute, trots att Europa bär ett mycket stort ansvar för situationen i Afrika och Mellanöstern både när det kommer till konflikter och till klimatförändringar.
FN har fortfarande ett mål på att hungern ska vara utrotad till 2030, men tiden rinner ut och miljontals människor kommer att dö innan dess.
Att utplåna hungern i världen under en kapitalistisk marknadsekonomi är omöjligt, för så länge som någon kan profitera på svälten kommer den att finnas kvar. Behovet av en globalt planerad ekonomi är större än någonsin, och det enda som helt skulle utrota hungern i världen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!