Michels fall till Migrationsdomstolen i Malmö

2006-12-20 13:59:46
Den 9 januari ska Michel Bofando Lotikas ansökan behandlas i Migrationsdomstolen i Malmö. Han blir därmed den förste i Flyktingar från Kongo som får sitt fall prövat i domstolen.

Migrationsverket har dock gjort sitt bästa för att tvinga fram att Michel deporteras till Kongo. Verket skriver i sina handlingar att Michels ”politiska verksamhet får … bedömas vara låg” efter att han ”delat ut flygblad för ett parti som inte kan bedömas ha någon starkare förankring”.
Faktum är att båda Michels föräldrar dödats för sin aktivitet för detta parti, USIK, som står för självständighet för Kivuprovinsen. Michel har själv torterats och fängslats.

Östra Kongo

Migrationsverket försöker också påstå att Michel inte kommer från de mest krigshärjade östra delarna av Kongo, eftersom han talar lingala, det språk som dominerar i västra delen av landet. Men verket har själv bandupptagningar där han talar swahili, och på båda språken har han tydlig accent från östra Kongo.
Migrationsverket skriver häpnadsväckande nog också att ”Det finns inga bevis på att säkerhetsstyrkorna systematiskt förföljer personer som är aktiva i oppositionen och medlemmar i politiska partier riskerar inte förföljelse på grund av sitt medlemskap”.
Detta i ett land där armén – enligt rapporter från bland andra Human Rights Watch – är inblandad i mord, våldtäkter och kidnappningar till tvångsarbete!
Migrationsverket har sedan en tid i praktiken upphört med utvisningar till Irak och Somalia, men inte till Kongo, trots landets extrema humanitära katastrof. Att Michel och andra flyktingar från Kongo också agerat i Sverige mot regimen i Kinshasa är yttterligare ett skäl till att han ska få stanna.

Operation

Michel har redan vunnit en delseger. I höstas rapporterade Offensiv att han inte fick operation för sitt ljumskbråck.
Hans lidande och protester gav dock resultat, och för någon vecka sedan opererades han.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!