Miljardärerna blir allt fler och rikare

2007-11-21 17:06:58
Listan på svenska miljardärer växer rekordfort. Miljardärerna – de som har en förmögenhet som överstiger 1 000 miljoner kronor – blir inte bara rikare utan också allt fler. På tio år har antalet miljardärer mer än fördubblats från 50 till idag 136.

För bara tio år sedan var klubben av svenska miljardärer god för totalt 189 miljarder kronor, nu har de sammanlagt 1 352 miljarder kronor i sina skattkistor. Jämför det med att statens sammanlagda budgetutgifter för 2008 beräknas till drygt 767 miljarder kronor. Det handlar alltså om enorma summor som de 136 förfogar över.

24 000 kronor i minuten

Rikast av dem alla är IKEA-bossen Ingvar Kamprad. Hans förmögenhet värderas till mer än 530 miljarder kronor. Det gör honom också till en av världens rikaste. Bara tre personer i världen har en större förmögenhet än Kamprad.
Enligt affärstidningen DinaPengar.se tjänar Kamprad 24 000 kronor i minuten. Det kan jämföras med att snittinkomsten i landet ligger på ca 40 öre i minuten. På nio minuter har Kamprad tjänat långt mer än vad en kvinnlig arbetare tjänade i genomsnitt förra året.
På 17:e plats över världens rikaste finns H&M:s storägare Stefan Persson. I Sverige rankas han som nummer tre och hans syster Lottie Tham är nummer åtta.

Oljedynastin Lundin

Men Rausingfamiljen är rikare än klanen Persson. Fyra av familjen Rausings medlemmar finns på listan över Sveriges tio rikaste och det utan att de behöver göra ett dugg mer än att vänta på att pengarna ska rulla in.
Andra familjer som har det bra är oljedynastin Lundins, med en uppskattad förmögenhet på drygt 20 miljarder kronor. Med så mycket oljepengar i familjekassavalvet har man råd att köpa politiker som exempelvis utrikesminister Carl Bildt (m).
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!