Miljardärerna blir både fler och rikare i Sverige

2018-12-12 15:13:10
Antalet miljardärer i Sverige blir både fler och rikare.

Under året har Veckans Affärers årliga lista över Sveriges miljardärer fått ytterligare namn. Totalt finns det nu 191 individer i landet med en förmögenhet som överstiger en miljard kronor.
Skaran av Sveriges allra rikaste fortsätter att växa. Totalt finns det 191 superrika i landet, vilket är fyra fler än förra året. År 1997 fanns det 35 miljardärer i Sverige.
”De superrika ökar ännu snabbare, såväl i Sverige som globalt. Antalet dollarmiljardärer i världen har ökat med 9 procent det senaste året, enligt en färsk rapport från investmentbanken UBS. Sverige har idag 38 dollarmiljardärer, en ökning med hela 11 procent jämfört med ifjol”, skriver Veckans Affärer.

Efter att IKEA:s grundare Ingvar Kamprad gick bort är H&M:s storägare Stefan Persson numera landets rikaste individ med en beräknad förmögenhet på 115 miljarder kronor. Det är mer än den totala kostnaden för landets grundskola 2017.
Nummer två på miljardärslistan är Hans Rausing med en förmögenhet på 110 miljarder kronor, en summa som motsvarar drygt en tredjedel av sjuk- och hälsovårdens årliga kostnader.
Landets miljardärer sitter tillsammans på en förmögenhet som är nästan lika stor som halva Sveriges BNP. Ändå hävdar högern att det ”inte finns pengar”.
Inkomst- och förmögenhetsskillnaderna i Sverige är idag större än någonsin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!