Miljoner utan mat och vatten

2007-08-16 22:19:00




Uppemot 30 miljoner människor har drabbats av översvämningar i Sydasien. 40 procent av Nepals och Bangladeshs yta står under vatten. I den indiska delstaten Bihar har alla landförbindelser skurits av. Varken mat eller medicin kommer in i området.

1,1 miljoner hektar åkermark har översvämmats i Bihar. Den indiska regeringen skryter om den luftbro den har öppnat, men den utgörs av endast fyra helikoptrar för ett katastrofområde med 15 miljoner drabbade människor, varav fem miljoner är på flykt från sina hem.
2200 människor rapporterats ha omkommit i Indien, Nepal och Bangladesh, en siffra som i verkligheten är mycket större, då rapporter saknas från tusentals avskurna byar. FN varnar nu för epidemier. Befolkningen kan komma att drabbas av allehanda sjukdomar. Miljontals människor tvingas dricka förorenat vatten för sina dagliga behov. Vårdcentraler ute i byarna klarar inte av att täcka ens en bråkdel av den medicinska hjälp som nu behövs.

Obefintlig hjälp

Människor som har flytt upp i trädtoppar eller upp på sina hustak får obefintlig hjälp att ta sig därifrån. En del båtägare ser sin chans till extra inkomster och kräver sju kronor per person för evakuering, vilket är en stor summa pengar för de extremt fattiga människor som drabbats. Det har rapporterats om familjer som bara hade råd att rädda en eller två familjemedlemmar, de andra sitter kvar på taket. En boende i Bihar (Indien) beskrev situationen så här:
– Vi svälter och är nästan döende, sade Radhuka Devi till Reuters och tillade att att hon och hennes tio familjemedlemmar bara har fått ett kilo ris i nödhjälp på tio dagar. (TT den 7 augusti)
Kaos och panik har utbrutit där människor har varit ute på jakt efter mat, mediciner och tak över huvudet. I delstaten Assam i nordöstra Indien har regelrätta strider mellan invånare och polis ägt rum, med dödlig utgång. Vattennivåerna är på sina håll 10 meter över det normala och hundratals floder i området har drabbats av kraftiga översvämningar.
De fattiga människorna i Nepal, Indien, och Bangladesh får nu betala med sina liv för de klimatförändringar som den västerländska kapitalismen har skapat. Samtidigt som världen blir rikare för varje år, så blir de fattiga länderna fattigare. En utredning som FN har tagit fram i sommar visar att antalet minst utvecklade länder har fördubblats sedan 1970-talet. De har dessutom blivit alltmer marginaliserade.
– Om denna globaliseringskraft fortsätter på den inslagna vägen från de senaste 30 åren kommer den att svepa bort länderna helt och hållet, sade Schmidt, chef för FN:s enhet för underutvecklade länder. (TT-AFP den 10 juli 2007)
Bangladesh, som är en av världens absolut fattigaste länder, är kanske det land som har drabbas hårdast av klimatförändringarna. Vattenmassor kommer ifrån alla håll. Himalayas glaciärer smälter snabbare än någonsin tidigare. Havsnivån stiger, dels pga avsmältningen, men även pga att höjd vattentemperatur leder till mer regn och kraftigare stormar. Detta försätter Bangladesh i läge av kronisk översvämningskatastrof som hotar miljontals människoliv.
Det globala ovädret driver nu upp matpriserna, påspätt av Kinas behov av matimport. Produktionen klarar nu inte av att svara upp mot efterfrågeökningen. På två år har världsmarknadspriset på vete fördubblats. Mjölkpriset har stigit med 50 procent på den europiska kontinenten den senaste veckan.
Om ovädren fortsätter finns en klar risk för att miljontals människor som idag lever på gränsen för sin överlevnad kommer att trilla över på fel sida gränsen. I Väst kommer matpriserna framförallt att drabba fattigare hushåll, då matkostnaden står för en större del av deras totala konsumtion.
Trots att den globala uppvärmningens orsaker och effekter har varit allmänt kända i över 20 års tid har ingenting gjorts åt problemet, istället har utsläppen i världen ökat! Att säkerställa människornas och miljöns behov kommer inte i första hand under kapitalismen. I första hand kommer vinsten.
Denna kortsiktiga vinstjakt gör att även om politiker och kapitalister skulle vilja minska utsläppen så kommer de aldrig att lyckas åtgärda problemen. Kapitalismens miljöförstöring måste avskaffas och ersättas av demokratisk planering och arbetarkontroll. Tiden är knapp, Kina släpper idag ut mer växthusgaser i USA och om 13 år, år 2020, kommer Kina att släppa ut som ytterligare ett USA.

CWI och Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Massiva hjälpinsatser. Lokal kontroll över hjälpsändningar.
  • Inga miljöskatter som drabbar fattiga. Låt miljardärerna och storföretagen betala.
  • Avskaffa kapitalismen. För en demokratiskt planerad ekonomi i världsskala.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!