Miljonfusk i SSU Norrbotten

2012-10-24 14:29:48
Återigen har fuskande inom SSU (Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund) kommit upp i ljuset. Den här gången gäller det bidrag för kurser som visat sig vara felaktiga i Norrbotten. Fusket har polisanmälts.

En utomstående revisor har granskat 184 kurser från 2005 till 2010. Av de 184 kurser SSU fått bidrag för, har endast 11(!) hållits i verkligheten.
Totalt har Norrbottens landsting betalat 1,9 miljoner kronor till SSU i bidrag mellan 2005 och 2010 och kräver nu tillbaka 1,2 miljoner kronor.
Det är tydligt att landstinget gett bidrag för redovisade kurser som aldrig har hållits, haft färre deltagare än vad som rapporterats eller att kursen har hållits under färre dagar än vad som redovisats.
Ett fåtal personer inom SSU kan komma att delges misstanke om brott och landstinget har satt revisionsbyrån KPMG på att granska utbetalningarna till SSU mellan år 2002 och år 2004.
Granskningen visar på ett systematiskt fusk för att få ut ungdomsledarbidrag. En källa säger till Piteå-Tidningen: ”Jag skulle snarare kalla det en kultur. Information om hur bidrag ska sökas har noga förts vidare år från år till de som handlägger just de här frågorna inom SSU. Ungefär 70 procent av bidragen vi får bygger på helt påhittade kurser”, säger uppgiftslämnaren.
Att fuskandet har pågått så länge under olika ansvariga tyder på en kultur inom SSU som underblåser detta fuskande.
SSU har en historia av fusk. År 1994 avslöjades ungdomsförbundet med att överdriva sitt medlemsantal, då organisationen fick ekonomiskt stöd baserat på medlemsantal. Exempelvis mostrar och fastrar till medlemmar fanns i registret.
När sådant här kommer ut förstår man varför det finns ett sådant utbrett politikerförakt i samhället. Frågan är hur länge SSU kommer att kunna behålla sin legitimitet, eller om det redan är bortblåst?
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!