Mindre dagisgrupper i budgetdebatten i Umeå

2006-07-28 15:41:39




Sex av åtta partier i Umeå kommunfullmäktige krävde i måndags att 20 miljoner skulle avsättas under 2007 för att minska barngrupperna på dagis. Men socialdemokraterna och vänsterpartiet sa nej. I den gemensamma budget som s och v lade fram hette det visserligen att barngrupperna skulle minska, men att för- och grundskolenämnden skulle klara det genom att överföra pengar från grundskolan (där elevantalet minskar) till förskolan.
Från Rättvisepartiet Socialisterna påpekade vi att s och v sa precis samma sak på förra årets budgetdebatt. Och precis som man kunde misstänka har egentligen ingenting skett. Att de borgerliga partierna vill skjuta till pengar är en framgång för en aktiv föräldraförening – plus det faktum att det är valår.

Valet präglade också budgetdebatten. Moderaterna, fp, kd och centern hade för första gången samlats kring en gemensam budget med traditionell högerpolitik. Sänkt kommunalskatt, ytterligare privatiseringar av bl a äldre- och handikappomsorg samt utförsäljning av de kommunala bolagen var några av punkterna. Folkpartiets Britt-Marie Löfgren blev lätt stött när jag kallade deras allians för ”moderatledd” och menade att jag ägnade mig åt manlig härskarteknik genom att förminska henne som kvinnligt oppositionsråd!
Jag svarade att innehållet i politiken är det som för oss avgör vad vi ska kalla den, inte vilket kön ett eller annat kommunalråd råkar ha. Vi påpekade också att de två s k ”blocken” hade samma färdriktning i form av fortsatta nedskärningar och privatiseringar, och att det bara är tempot som skiljer. Och som det visade sig i debatten så är kommunalrådet Holmlund (s) inte främmande för skattesänkningar framöver, trots de stora behov av bl a ökad personaltäthet och höjda löner som finns.

Som enda parti drev vi också krav på 100 nya tjänster inom äldreomsorgen och att kommunen skulle införa en ingångslön på 17 000 för alla. 100 nya tjänster skulle ge mer tid för omvårdnad och minska stressen. Kostnaden, 35 miljoner, klarar vi bl a genom att skära ner på olika politikerförmåner med 46 miljoner kronor.
Grundskolan debatterades också. Medan folkpartiets Björn Kjellsson målade upp en helt överdriven bild av kaos och drogmissbruk på skolorna, så försökte s och v låtsas som om det mesta var bra. Men självklart finns det problem, när 25 procent av de som börjar gymnasiet i Umeå i höst saknar de kunskaper i svenska som krävs för att bedriva studier i normaltakt. Till skillnad från moderater och fp tror vi dock mer på mindre klasser och fler lärare än på hårdare tag. Eller som vår fullmäktigeledamot Anna Hedlund, själv gymnasielärare, uttryckte det: ”Det är svårt att som lärare agera polis och samtidigt behålla elevernas förtroende och en trevlig atmosfär i klassrummet”.

Vi pekade också på behovet av ett låglöneuppror i Sverige och kamp för en omfördelning av de enorma vinsterna i storföretag och banker. Att gruvarbetarna i Kiruna kunde fördubbla LKAB:s lönebud genom en kort strejk visar på vad som skulle vara möjligt om hela fackföreningsrörelsen tog strid. Pengarna finns – men det krävs kamp. Vi kommer ta fortsatta initiativ till protester när det går – både före och efter valet.


Ingrid Eriksson, en av tre RS:are i Umeå kommunfullmäktige

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!