Minnesstund för Kristallnattens offer – aldrig mer fascism

2017-11-15 18:23:35
79 år efter Kristallnatten hölls manifestationer runt om i landet för att minnas och tydligt säga: Aldrig mer fascism.

I Stockholm hölls en manifestation utanför LO-borgen på Norra Bantorget som Unga Byggares arrangerade. Deras budskap var tydligt:
”Den 9 november minns vi nazismens offer på årsdagen av Kristallnatten som ägde rum 1938. Tusentals judar fördes till koncentrationsläger, och butiker samt möteslokaler vandaliserades. Detta blev startskottet för förintelsen.
Än idag finns det högerextrema krafter i Europa som växer i spåren av bland annat nedskärningar, arbetslöshet och ekonomiska kriser som skapar missnöje och slår hårt mot arbetarklassen världen runt.
I slutet av september samlades nazister i Göteborg för att demonstrera, men genom en massiv motdemonstration såg folk till att de inte kunde röra sig en meter. Samma nazister trakasserar asylrättsaktivister, fackligt aktiva, socialister, hbtq-personer och alla som motsätter sig deras våldsamma ideologi.”

Först ut av talarna var Marta Aguirre, ordförande i Seko Pendelklubben, som beskrev hur kampen på arbetsplatserna mot försämrade villkor hör ihop med kampen mot rasismen.
Därefter talade Mahmood Rezaie från Ung i Sverige, som beskrev hur de unga flyktingarnas sittstrejk angreps av nazister och att många ställde upp till flyktingarnas försvar. Han talade också kort om krig och terror i Afghanistan och den fortsatta kampen mot utvisningar.
Natalia Medina från Studenter Mot Rasism informerade demonstrationen om den skolstrejk mot utvisningar som planeras till den 12 december.
Flera andra talade också, innan manifestationen avslutades med att bandet The Fackpamps framförde två låtar.

Även i Borås ägde en manifestation rum. Först ut att hålla tal där var David Lindquist från Rättvisepartiet Socialisterna. Som inledande talare tog han ett helhetsgrepp på de historiska händelserna – inklusive det historiska motståndet – och avrundade med en uppmaning:
– Ännu kan vi använda 1930-talets lärdomar för att undvika en ny fascistisk massrörelse. Men för det krävs organisering och kamp.

Som socialister står vi i fronten mot både antisemitism och allt annat folkhat: mot muslimer, romer, hbtq-personer, kvinnor och andra som brännmärks när högerreaktionen växer i vår tids kapitalistiska kristid.
Efter att manifestationen hade avslutats stannade folk kvar och diskuterade kring organisering mot fascismen ända tills facklorna brunnit ut. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!