”Minst 25 – annars går vi hem”

2016-04-27 12:01:25

foto: Marouf Aziznejad
Kampen fortsätter för höjd ingångslön för sjuksköterskor.

Runt hundra sjuksköterskestudenter demonstrerade i Göteborg under söndagen med krav på minst 25 000 kronor i ingångslön. Demonstrationen gick till Götaplatsen och hade talkörer som ”Minst 25 – annars går vi hem!” och ”Vad vill vi ha? – Rättvisa löner!”.

Såväl yrkesutövande sjuksköterskor som studenter talade på Götaplatsen. Talen, som täckte många olika aspekter, handlade såväl om genus och löneskillnaden mellan mansdominerade och kvinnodominerade yrken som om de stora sjukhusens brist på sjuksköterskor.
En sjuksköterska som talade poängterade att hennes söner har fått 29 000 kronor i ingångslön efter att de har fullföljt sin elektrikerutbildning.

– Det är viktigt att protestera för att få arbetsgivaren att förstå att vi har rätt till våra löner. Systemet med könsdiskriminering är kvar, sjuksköterskor är inte lika mycket värda fastän vi jobbar tyngre än andra, sade Maryan.
– Det är viktigt med rättvisa löner inom offentlig sektor för ett mer mänskligt system. De gör ett bra jobb med en underbetald lön, menade Jonatan Jönsson.
Rättvisepartiet Socialisterna stöder sjuksköterskornas krav och pekar på behovet av ett landsomfattande vårduppror för såväl höjda löner som för bättre arbetsvillkor, stopp på nedskärningar och utarmning av välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!