”Asylrätten måste återställas”

2016-04-27 11:07:00

foto: Natalia Medina
Folkkampanj för Asylrätt fortsätter kampen efter helgens demonstrationer.

Lördag den 23 april hölls en demonstration mot regeringens attacker mot flyktingar på Medborgarplatsen i Stockholm.

Framförallt var demonstrationen till för att protestera mot de nya förslag som regeringen har lagt fram som skulle innebära införande av tillfälliga uppehållstillstånd på max 3 år och stopp på familjeåterföreningar.
Arrangör var Folkkampanj för Asylrätt, som bland annat Rättvisepartiet Socialisterna medverkar i. Omkring 600 personer deltog i demonstrationen som inleddes med tal, där majoriteten av talarna själva var flyktingar från bland annat Etiopien, Syrien och Gambia. Talen var gripande om de hemskheter de har fått utstå på sin väg till Europa samt de fruktansvärda scenarier de har tvingats fly ifrån.

Talade gjorde Sanna Vestin (ordförande FARR), Eihab Abdrabou (advokat och flykting från Syrien), Tijan (flykting från Gambia) Andisheh Alishahi (Iranska Flyktingars riksförbund), Maria Strandberg (Folkkampanj för Asylrätt Stockholm), Henok Asschalew och Temesgen Bekel Aga (Etiopiska flyktingföreningen), Daniel Kamau (flykting och aktiv i RFSL) och Per-Åke Westerlund (demogruppen i Folkkampanj för Asylrätt).
Efter talen avgick demonstrationen i en marsch som gick en runda kring Södermalm och skanderade slagord för att sedan komma tillbaka till Medborgarplatsen där ytterligare tal hölls.
– Vi har hört de som har flytt från krig, terrorism och förföljelse för åsikter, religion eller som hbtq-personer. Det är dessa människor som EU och regeringens lagförslag vill stoppa och deportera. Men solidariteten med flyktingar är inte borta. Kampen fortsätter – asylrätten måste återställas, sade Per-Åke Westerlund i det avslutande talet.

Trots att demonstrationen inte var lika stor som Refugees Welcome-manifestationerna i höstas var den ändå lyckad och ett bevis på att solidariteten med flyktingar och motståndet mot regeringens fruktansvärda flyktingpolitik ännu är en kraft att räkna med.
För att stoppa den inhumana flyktingpolitiken krävs det fler massmobiliseringar samt att gräsrotsrörelser, nätverk och fackföreningar enas i gemensam kamp mot rasism och högerpolitik.


Asylkamp även i Göteborg

På söndagen demonstrerade runt 200 personer mot regeringens linje i flyktingpolitiken på initiativ av Folkkampanj för Asylrätt i Göteborg. Bland talarna fanns bland annat flyktingar och aktiva från Refugees Welcome.
En av talarna som hade tagit initiativet i Göteborg inledde manifestationen med att berätta om regeringens kurs från november och vad de inhumana förslagen innebär.
Jihad, palestinier från Syrien, berättade om sin situation och om resan till Sverige. Han poängterade att många människor är på flykt och väldigt få har kommit till Sverige.

Folkkampanj för Asylrätt har i skrivande stund fått runt 4 000 namn på namnlistor samt cirka 45 000 namn på nätinsamling, och kommer fortsätta kampanja för ett återinförande av asylrätten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!