Efter åtta fasansfulla dagar då de var instängda under jord på grund av att vatten strömmade in i Wangjialingkolgruvan från en intilliggande övergiven gruvgång, räddades 115 av 153 instängda gruvarbetare. Räddningspersonal hyllade gruvarbetarnas uthål- lighet, uppfinningsrikedom och optimism.
Bakom mediacirkusen och diktaturens inte alltför diskreta försök att ta åt sig äran finns dock den chockerande sanningen om en ekonomi och ett politiskt system som nekar arbetare grundläggande rättigheter och som offrar liv och välfärd till förmån för vinster. Sex Wangjialinggruvarbetare är bekräftat döda och 32 sitter fortfarande instängda, med ett snabbt krympande hopp om räddning.
Gruvarbetarna höll samman som ett team i kampen för överlevnad. Äldre och erfarna gruvarbetare gav livsavgörande råd till sina yngre kamrater och höjde moralen med historier om framgångsrika räddningsoperationer och tidigare strapatser.
De instängda surrade fast sig själva vid trästöttorna för att hindra att vattnet skulle spola bort dem. De samlade ihop sina hjälmar och fördelade si- na lampor efter ett roterande schema för att spara på batteriel. ”Stöd och ömsesidig uppmuntran var nycklarna till deras mirakulösa överlevnad”, kommenterade South China Morning Post.
Denna heroism, osjälviskhet och medkänsla med arbetskamraterna står i stark kontrast till den känslokalla skoningslösheten hos gruvledningen, som rapporteras ha gömt sig efter olyckan den 28 mars.
Wangjialinggruvan är statligt ägd. Men som chinaworker.info har förklarat; utan arbetarnas demokratiska kontroll och styre av industrin och utan starka och oberoende fack som övervakar arbetsplatssäkerheten, kommer också statliga byråkrater att äventyra säkerheten till förmån för vinsterna.
På grundval av mediarapporter är Wangjialinggruvledningen skyldig till följande:
- De avslutade gruvprojektet fem månader före tidtabell och tog därför stora risker.
- De överskred det antal personer som skulle jobba under jord.
- De ignorerade att vatten läckte in från omkringliggande tunnlar.
- De som utförde konstruktionsarbetet tillhandahölls inte tillräcklig säkerhetsutbildning.
Många i Kina äcklas av det styrande partiets flagranta försök att dra fördel av ”miraklet” i Wangjialing. De statliga medierna ropar ut sitt prisande av partiet och regeringen för ”organiserandet” av den framgångsrika räddningsoperationen, men utelämnar att nämna det företag som orsakade katastrofen.
För att säkerställa att de är det enda som hörs har myndigheterna i Shanxi skickat poliser till gästbostäder för att arrestera släktingar till de överlevande, för att hindra dem att tala med media.
Chinaworker.info menar att allvarliga åtgärder måste vidtas för att förhindra nya katastrofer. Så länge arbetare förnekas rätten att organisera sig är såna tragedier oundvikliga. Så länge den brutala enpartiregimen undertrycker alla demokratiska rättigheter kommer farliga arbetsmetoder och skrupelfria pampar att förbli utan opposition.
Statsägda industrier måste ställas under de arbetande massornas demokratiska kontroll.
En del skeptiker hävdar att vanliga arbetande människor inte är kapabla att sköta komplexa företag och organisera ekonomin för samhällets be- hov. Wangjialings inspirerande historia visar dock att vanliga arbetare och före detta bönder genom att organisera sig och samla ihop alla sina kollektiva färdigheter kan triumfera över nästan osannolika odds.
Chinaworker.info