Misshandlad av väktare på asylboende

2013-11-04 15:24:41
En flykting från Syrien blev under veckan misshandlad av en väktare på ett asylboende i Boden. Mannen fick ta emot batongslag i ansiktet av väktaren bara för att mannen inte ville äta sin middag då väktaren ansåg att han skulle äta.

Haval Kalo har flytt från Syrien till Sverige, han har just fått sitt svenska personnummer men bor kvar på asylboendet i väntan på att få sitt fullständiga medborgarskap och en lägenhet. 
På boendet där Haval bor finns inte möjligheten att laga sin egen mat, utan Migrationsverket köper in mat via ett cateringföretag. När Haval skulle äta sin middag onsdag den 23 oktober fick han inte lämna matsalen med sin mat.

– Eftersom jag inte var hungrig just den tiden som maten serverades ville jag spara den till dess jag blev hungrig. Väktaren sa att jag skulle äta här och nu, jag frågade kökspersonalen om det var okej att jag tog maten nu och sparade den, de sa att det var okej. Väktaren vägrade släppa ut mig och då small det.
Väktaren är känd för att vara våldsam, enligt andra som bor på asylboendet. 
Denna gången tog han fram sin batong och slog Haval i ansiktet, inte på benen eller armarna som är brukligt för att avvärja ett hot. Haval föll till golvet och skadade sig än mer i fallet och tappade medvetandet.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, han slog mig i ansiktet, jag föll, sen vaknade jag upp av att folk stod runt om mig. Vakten stod med korslagda armar vid dörren, sedan kom poliser in och hämtade mig i handfängsel.
Polisen förde den skadade Haval till Luleå polisstation, där han anmäldes för våld mot tjänsteman. Han fick vänta i en timme innan ett befäl kom och kollade till honom, denna tillkallade först då ambulans som förde Haval till sjukhus. 
Idag är halva ansiktet uppsvullet, med en spricka på kindbenet, limmade tänder och sår över kroppen.
Väktare eller annan personal inom Migrationsverkets område som uppträder rasistiskt, med trakasserier, övervåld och misshandel, ska omplaceras. Uppenbarligen ska inte den här personen arbeta med människor. 
Väktaren är anmäld för misshandeln och en protest mot väktarvåld kommer att hållas under veckan.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!