Missnöjet växer i Kina mot Maos efterträdare

2009-10-01 14:50:37
När Kinas ledare betraktar den enorma militärparaden den 1 oktober kan deras tankar mycket väl vara någon annanstans, till exempel på de växande problem de står inför då den globala kapitalistiska krisen börjar bita.
Regeringens ledande tankesmed­ja uppger att 41 miljoner jobb försvann i Kina förra året. Antalet ar- betsmarknadskonflikter har gått upp med 30 procent i år, inkluderat en nu välkänd antiprivatiseringskamp där stålverksarbetare slog ihjäl den pamp som hotade med att ge dem sparken.
Regimens nervositet märks ge­nom dess beslut att begränsa antalet deltagare på nationaldagsfirandet till 200 000 – för 20 år sedan deltog en miljon. De styrande har också förbjudit provinsceremonier och parader. Anledningen?
Den är vettskrämd för att sådana evenemang kan användas för eller ge upphov till regeringsfientliga protes­ter. Det är inte bara i den muslimskdominerade Xinjiangregionen som regimen i allt högre grad stöter på massopposition (både muslimska uigurer och hankineser har nyligen, av motsat­ta anledningar, genomfört ilsket regeringsfientliga protester).
På två av Pekings universitet har studenter bojkottat det rigorösa övningsprogrammet inför den officiel­la 1 oktober-ceremonin.
En populär regeringsfientlig kommentar på olika internethemsidor lyder: ”Det är din födelsedag, vad har det med mig att göra?”.
Många unga har blivit förhärdade antikommunister och stödjer kapitalismen i tron att detta på något sätt skulle vara ett alternativ till den nuvarande regimen. Andra har sökt sig till arvet efter Mao, som de känner har blivit fullständigt förrått av den sittande regimen.

I denna tid av ökad social och politisk turbulens försöker genuina marxister att genom hemsidan chinaworker.info och andra publikationer vinna stöd för världsomfattande demokratisk socialism som den enda vägen framåt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!