Mittuniversitetet lägger ner i Härnösand

2013-02-20 13:27:31
I en mötessal på Clarion Hotel i Stockholm, på betryggande avstånd från protesterande Härnösandsbor, beslutade Mittuniversitetets styrelse i måndags att lägga ned hela sin verksamhet i Härnösand. 180 anställda förlorar sina jobb. Beslutet är ett förödande slag mot staden som utbildningsstad.

1990-talets satsning på fler universitet runt om i landet var en satsning för fler unga till högre utbildning. Närhet till utbildningsorten skulle göra studier möjligt för fler studenter från arbetarklassen och i ett större åldersspann.
Regeringens nedskärningar i den högre utbildningen skjuter nu satsningen i sank i Härnösand trots att ungdomsarbetslösheten är rekord­stor.
Förlorarna är om de inte reser fortsatt motstånd personal och studenter, men i längden kommunen och hela samhället. Idag är 4 900 studenter inskrivna på Mittuniversitetet i Härnösand. Flytten till Sundsvall planeras till 2015-2016.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!