Moderat nytänk = vanvård

2012-03-14 12:37:58
Sanna Tefke, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), frågade ut Socialnämndens ordförande Sven Gustavsson, Moderaterna, i Haninges kommunfullmäktige igår kring den planerade privatiseringen av fyra gruppboenden och en servi­cebostad.

Den borgerliga majoriteten vill lägga ut driften av de särskilda boendena Söderby 28, Söderby 30, Björkvillan samt de två nya enheterna Glimmervägen och serviceboendet på Poseidons Torg på entreprenad. Det innebär att privata företag ska ta över verksamhet som kommunen idag står för.
– Hur kommer ni att säkerställa att ungdomarna och deras behov inte kommer i kläm till följd av vinstintressen? frågade Sanna Tefke (RS).
Sven Gustavsson (M) ­svarade att samma krav ställs på alla som lämnar bud och att prissumman för driften är fast.

Sanna replikerade att en fast prissumma inte minskar risken för försämringar, snarare tvärtom då samma ekonomiska ersättning ges för ungdomar med olika behov, vilket leder till att svaga grupper ställs mot varandra. Sanna pekade på hur Socialförvaltningens förslag att 1,0 tjänst på fyra ungdomar anses som en tillräcklig bemanning utgår ifrån ungdomar med lindrigare funktionsnedsättningar och att privata företag kan göra vinst genom att profilera sig på just lindrigare funktionsnedsättningar på bekostnad av de ungdomar som har svårare funktionsnedsättning­ar.
Enligt Sven Gustavsson (M) finns det två syften med privatisering: att ”stimulera entreprenörskap” och att ”utveckla den egna verksamheten och tillföra nytänkande”.
Om Moderaterna med ”enre­prenörskap” menade riskkapitalisternas flykt till skatteparadis framgick inte. Inte heller framgick det vad Moderaterna ­menar med ”nytänkande”. Menar de när vårdbolag som Attendo låter sina anställda veta att brukare ska benämnas som ”vårdpaket”? Att ”utveckla den egna verksamheten” vet vi sen tidigare är politikerspråk för nedskärningar på kommunens verksamhet för ungdomar och äldre.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!