Moderata politiker lyder grevens order

2015-01-21 15:37:35
Den 14 januari sändes SVT:s Uppdrag granskning om det korrupta, moderata styret i Österåkers kommun. Lokalinvånare vittnar om hur ”slottet”, det vill säga grevefamiljen Douglas, styr kommunens politiska beslut via kommunpolitikerna.

Inledningsvis tas det upp om hur greven har låtit bygga en nästan 500 kvadratmeter stor båthall med bryggplats för 400 båtar på strandskyddat område i strid mot svenska miljölagar. Moderaten Jan Olof Sundström har fram till 2012 varit ordförande i byggnadsnämnden. Under sin mandatperiod har han gett dispens till grevefamiljens fördel hela sex gånger, varav minst fem stred mot den dåvarande detalj­planen. Detta ska inte vara möjligt.

Reportern tar även upp om hur kommunen vid upprepade tillfällen korrigerat detaljplanen efter Douglas byggnader och i efterhand gjort grevens byggen lagliga. Detta trots att länsstyrelsen hade beslutat om att kräva rivning. Jan Olof Sundström, som har stått bakom de flesta lagstridiga besluten, är gift med Ingela Gardner Sundström, moderat och tidigare ordförande i kommun­styrelsen. Hon använde skattepengar för att bland annat finansiera sin egen avskedsfest (250 000 skattekronor) och för att låta måla ett porträtt över sig själv.
Paret har även tillsammans startat och drivit en friskola på mark arrenderad av grevefamiljen. För att finansiera skolan har de fått ett lån från grevefamiljen samt tar emot skattemedel i form av skolpeng. Långivaren, tillika markägaren, har dessutom rabatterat markhyran med 180 000 kronor som en muta och det skulle vara naivt att tro att paret Sundström inte är i beroendeställning gentemot familjen Douglas.

Att Jan Olof låtit underlätta för greve­familjens svartbyggen tydliggör att ”slottet” verkligen har reell makt över kommunen, såsom invånarna beskrev det. Grevefamiljens svartbygge drabbar miljön direkt och långsiktigt och står kvar enbart på grund av moderatparets skuldförhållande.
Om de skulle följa lagen riskerar de att behöva betala tillbaka lånet på Douglas begäran. Slutsatsen är att dessa makthavande politiker har prioriterat sina privata affärer före både lagar, miljö och kommunens invånare som de valts till att ansvara för. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!