Moderater i Syltburken

2017-02-01 14:07:32

foto: LARS PEHRSON/SVD/TT


Några av de toppar som deltagit i skogsjätten Holmens representationsjakter misstänks för mutbrott. En av de misstänkta är den förre moderate finansministern Anders Borg.

Anders Borg påstår att han, åtminstone under sin tid som finansminister, betalade för att delta i den representationsjakt som Holmen och dess huvudägare miljardären Fredrik Lundberg anordnade. Men även om det skulle stämma, så betalade Anders Borg bara en symbolisk summa – 2 500 kronor – för att tillsammans med en handfull toppdirektörer döda djur och därefter festa loss i överklassens finrum. Att Holmen benämner detta som “viltvård” gör det hela än mer osmakligt.

Visst är det en muta, men om det går att bevisa är en annan sak. I Anders Borgs och de övriga topparnas fall är klasstillhörighet en förmildrande omständighet.
“Fyrstjärnigt hotell, middag på herrgård och jakt på klövvilt. Det ingår i skogskoncernen Holmens representationsjakter som den förre finansministern deltagit i vid flera tillfällen”, rapporterade SVT I förra veckan.

Det är ungefär 12-14 personer varje år som får delta i Holmens “viltvård” och de utvalda definieras som “personer som vi tycker är viktiga för Holmens nätverk, som vi vill underhålla relationen med och skaffa oss kunskap och information av. Det är ett kunskapsutbyte som spänner över ett brett fält: makroekonomiska frågor, räntor, valutor, organisationsfrågor och personfrågor”, säger Holmens huvudägare Fredrik Lundberg till SVT.
Vi bjuder och ni informerar, alltså. Kan det kallas annat än mutor och korruption?

Moderater som fastnat med fingarna i syltburken är ingen bristvara.
Vänskapskorruption är ett med Moderaterna, vilket inte minst Carl Bildt är ett exempel på. Han pratar och jobbar för vem som helst, bara summan är tillräckligt hög. Enligt honom gjorde Lundin Oil, som haft Carl Bildt i styrelsen, “bra saker för folket” när man begick övergrepp mot folkrätten i exempelvis Sudan. När Carl Bildt var utrikesminister var moderaten och skattefifflaren Frank Belfrage hans närmaste man.
Den moderata korruptionen blev både Riksrevisionens fall och ledde till att Skatteverket fick byta ledning.
Både Skatteverkets förre generaldirektör Ingemar Hansson och Riksrevisionens förre chef Susanne Ackum hade det gemensat att de varit politiskt tillsatta statstjänstemän under Anders Borg. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!