Proteststorm mot Trumps inresestopp

2017-02-01 14:07:32


En imponerande samling demonstrerar mot Trumps ”Muslim Ban” på flygplatsen JFK, New York.

Ett vulkanutbrott av massprotester på flygplatser runt om i USA har vunnit ett temporärt stopp för genomförandet av Donald Trumps inreseförbud mot flyktingar och muslimer. Trump utfärdade förbudet på fredag eftermiddag, vilket skulle innebära att alla flyktingar stoppas från att komma in i USA under de kommande 120 dagarna, att flyktingar från Syrien skulle stoppas på obestämd tid och att människor från sex länder med muslimsk folkmajoritet skulle stoppas under 90 dagar.
Förbudet orsakade omedelbart kaos runt om i världen

American Civil Liberties Union (ACLU) uppskattade att mellan 100 och 200 människor stoppades på amerikanska flygplatser från fredag till lördag (den 27-28 januari).
Många kvarhölls, andra vände om. ACLU lämnade på lördagsmorgonen in en stämningsansökan för de två irakier som kvarhållits på flygplatsen JFK i New York. I takt med att nyheten spreds började tusentals runt om i hela New York spontant att bege sig ut till JFK och fullpacka terminal 4.
Klockan sex på eftermiddagen utlyste New Yorks taxiförarfack ett entimmes stopp för alla upphämtningar på flygplatsen.
De skrev på Facebook: ”Vårt fackförbund med 19 000 medlemmar motsätter sig bestämt Donald Trumps inreseförbud mot muslimer. Som en organisation vars medlemmar till stor del är muslimer, en arbetsstyrka som nästan helt och hållet består av invandrare, och som en arbetarklassrörelse som är rotad i försvaret av förtryckta säger vi nej till detta inhumana förbud som bryter mot konstitutionen.”

Protesterna på JFK visade vägen framåt för alla som ville kämpa emot förbudet. Över 80 000 såg BuzzFeeds livestreaming på Facebook och kort därefter skyndade sig tusentals ut till flygplatser runt om i landet för att försvara kvarhållna flyktingar. Tusentals samlades vid flygplatser i Chicago, Washington DC, Boston, Newark, Dallas, Los Angeles, San Francisco, Portland, Seattle och på andra ställen.

Under trycket av protesterna ordnades en extra domstolsförhandling vid den federala domstolen i Brooklyn. När detta blev känt samlades protesterande snabbt uanför dom-
stolsbyggnaden också.
Precis före klockan nio på kvällen den 28 januari utfärdade domare Ann Donnelly ett stopp för genomförandet av Trumps inreseförbud för resande med visum. Under tiden hade Vita Husets stabschef Rence Priebus annonserat att Trumpadministrationen ändrat sig så att innahavare av Green Cards (permanent uppehållstillstånd) inte längre skulle omfattas av förbudet.
Inresetillståndet för de som har visum är temporärt och Trumpadministrationen kommer utan tvekan att överklaga det. Många som kvarhållits släpptes under lördagen.
Men enligt New York Times och Washington Post kan flyktingar fortfarande vara kvarhållna och deras öde inte avgöras innan nya domstolsförhandlingar har hållits. ACLU uttalade senare att man hade fått ”flera rapporter” om att tulltjänstemän ignorerat uppehållet och olagligen genomdrivit Trumps inreseförbud i alla fall.

Lärdomen från detta är klar: Vi kommer inte att vänta till 2018 eller 2020 för att stoppa Trump och vi behöver inte förlita oss på etablissemangets politiker. Vi kan marschera i miljontal och vi kan utöva den sociala kraften hos invandrare, unga människor och den bredare arbetarklassen genom direkt massaktion för att stoppa Trumps reaktionära agenda innan den genomförts. Särskilt aktionerna från New Yorks taxifack visar potentialen i den kollektiva styrkan hos invandrare och den bredare arbetarklassen när den är organiserad i att kunna stoppa den vanliga beslutsgången genom arbetsplatsaktioner och strejker.

Taxiförarnas aktion återupplivade minnet av ”the Day Without an Immigrant” 2006 när hamnen i Los Angeles helt stängdes av strejkaktioner som bidrog till att fälla republikanernas lagförslag om deportation av alla invandrare utan uppehållstillstånd.
Vi behöver en bredare diskussion i hela motståndsrörelsen om hur vi ska trappa upp protesterna med strejker och massaktioner på arbetsplatserna innan överklaganden kommer upp nästa gång till förhandling. ■


Alyssa Pariah och Mark Rafferty, medlemmar i Socialist Alternative som deltog vid JFK-flygplatsen, berättar för Offensiv:

 

–Det var en enormt hög stämning i folkmassorna som strömmade in på området utanför JFK-flygplatsens terminal 4, där det rapporterats att tolv invandrare och flyktingar kvarhölls.
– Trots den långa resvägen och extrakostnaden för att åka kollektivt ut till JFK så gjorde hundratals resan ut från city och anlände arga, beslutsamma och redo att göra vad som krävdes för att förhindra Trumps motbjudande rasistiska politik från att genomföras. Folksamlingen sjöd av energi och växte till över 2 000 som framförde starka krav på att de kvarhållna skulle frisläppas, att förbudet skulle stoppas, och att gränsmuren skulle stoppas.

– Samtidigt som folkmassan ropade talkörer som ”Släpp in dom”, ”Säg det högt, Säg det klart, Flyktingar är välkomna här” och ”Ingen mur” så stannade resande på väg från flygplatsen till för att uttrycka sitt stöd.
– Jubel utbröt bland de protesterande när det blev känt att New Yorks taxifack i solidaritet stoppade alla upphämtningar vid flygplatsen i en timme. Inte långt efter det stoppades all upphämtning då folkmassan strömmade ut på vägen och blockerade den i timmar. Det var tydligt vid JFK-protesterna att folk hade svetsats samman och blivit mer beslutsamma tack vare de senaste veckornas protester.
– Protesterna utanför var ett massivt folkligt tryck som kompletterade det heroiska arbetet av jurister och hjälpgrupper som arbetade inne på flygplatsen för att skydda de kvarhållna från deportation och med att lämna in överklaganden av Trumps direktiv.
– Nyheten att en domare temporärt hade blockerat Trumps direktiv möttes utanför av lättnad och firande. Men efter den nyheten upplöstes inte folkmassan utan stannade stärkt, bibehållande sitt krav på ett fullständigt tillbakadragande av förbudet. Kvällen fortskred och det var inte förrän runt elva på kvällen, tolv timmar efter att protesten startat, som polisens agerande och det kalla vädret fick större delen av folkmassan att bege sig hemåt och vila inför söndagens protest i Battery Park.

– Det var en imponerande sammanhållning trots att det saknades en tydlig ledning. Samtidigt gjorde avsaknaden av ledning det svårt att fatta beslut om saker som när man skulle eskalera protesten och när den skulle avslutas. Skulle det ha funnits en beslutande organisation så skulle det ha möjliggjort för folk att diskutera och besluta demokratiskt om de ville fortsätta protesten hela natten.
– De som deltog ska applåderas för en otrolig uppvisning av solidaritet och beslutsamhet vilket pressade myndigheter och domare att stoppa genomförandet av Trumps direktiv.

– Att detta händer bara en vecka in i Trumps presidentsskap innebär en rejäl smäll för hans legitimitet och momentum. Det visar att Trump och hans agenda kan bromsas och i slutändan stoppas av massrörelser från arbetare. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!