Moderaterna i grumligt vatten

2009-01-07 16:04:21
Moderaterna har beslutat att införa ett så kallat svenskkontrakt där flyktingar och asylsökande ska tvingas skri­va på ett kontrakt om svens­ka värderingar. Om kontrak- tet bryts ska personen i fråga förlora sin ekonomiska ersättning. Svenskkontraktet ingår i partiets nya så kallade integrationspolitik.

Moderaterna vill införa ett svenskkontrakt och tänker gå till EU-val på att vara det nationalistiska partiet.
Återigen ser vi hur det borgerliga etablissemanget vänder sina fiske­spön i de grumligaste vatten i hopp om att kunna fånga upp bruna röster. Svenskkontraktet, det så kallade inte­grationskontraktet där nyanlända ska skriva på att de känner till svenska värderingar, motiverar moderaterna med att man vill sprida kunskap om värderingar.
Men det enda syftet är att skapa fördomar och rikta misstänksamhet mot en redan utsatt grupp i samhället.
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann uttalar att det när människor från många kulturer samlas är viktigt att klargöra vad som gäller i Sverige.
Vilka värderingar talar man om? Vad är typiskt svenska värderingar?
 – Det är viktigt tycker jag att vi skickar en signal att i Sverige har kvinnor rättigheter, enligt Per Schlingmann.
Men vilka rättigheter talar moderaterna om?
Demokrati och kvinnors rättigheter är inte några svenska värderingar utan ett resultat av en medveten arbetar- och kvinnokamp. Det var arbetarrörelsens kamp som gav allmän och lika rösträtt. Moderaternas föregångare var emot allmän och lika ­rösträtt.
Om kvinnor i Sverige har samma rättigheter och ställning som män, varför då det stora lönegapet mellan mäns och kvinnors löner? Varför des­sa friande domar i våldtäktsfall?
Den högerpolitik som Reinfeldts regering driver drabbar lågavlönade kvinnor hårdast. I själva verket är den moderatledda regeringen det största hotet mot kvinnors ställning i samhället.
Det klingar dessutom falskt när politiker som inte är beredda att ge amnesti åt de apatiska barnen och inte ge asyl åt asylsökande och gömda flyktingar säger sig värna om mänskliga rättigheter.

Moderaterna med migrationsminister Tobias Billström i spetsen har tidigare krävt att staten måste ställa hårdare ”krav på människor från an­dra kulturer”. Arbetslösheten bland invandrare sägs bero på invandrarna själva: ”Det finns ingen rättighet för just invandrare att vara arbetslösa i någon speciell del av Sverige”, skrev Billström på DN-Debatt den 26 augusti 2008.
Men det är inte flyktingar och invandrare som står för en annan kultur. Vad moderaterna vill med alla si- na uttalanden är att framställa de med annan härkomst än svensk som lata, arbetslösa kvinnomisshandlare.
Men det är direktörer och högerpolitiker som tillhör ”andra kulturer” än arbetare, pensionärer, arbetslösa, de som bor i förorter och arbetarområden.
Moderaternas tal om främmande kulturer är inget annat än ett försök att vinna rasistiska väljare från sverigedemokraterna och rikta missnöjet från sin egna politik åt annat håll.
Men vilka är ansvariga för att arbetslösheten stiger och allt fler varslas om avsked i Sverige idag? Det är inga andra än högeralliansens vänner, direktörerna, som genomför neddragningarna för att rädda storföretagens vinster.
Men dessa extrema högerpolitiker stannar inte vid svenskkontraktet. På uppdrag av moderaternas partistyrelse har en annan arbetsgrupp tagit fram en strategi för att bryta det man kallar utanförskapets områden.
Det är dock inte med bostäder, arbete och upprustning av skola och omsorg som utanförskapet ska brytas, utan moderaterna föreslår istället att människor ska tvingas flytta. Om de vägrar dras allt ekonomiskt stöd in. ”Vi kan inte ha en passiviserande politik. Människor som kommer hit och lever på bidrag”, sa riksdagsledamoten Tomas Tobé (m) till Göteborgs Fria i november förra året.

Högerregeringen och inte minst moderaterna är desperata att trots fallande stöd försöka vinna valet 2010. Billström och kompani hoppas på att det ska gå genom att vädja till rasism och fördomar. De pratar om krav, men ställer inga krav på de spekulanter som spelar bort miljarder på börsen.
Rättvisepartiet Socialisterna står för ett förortsuppror mot klassklyftor och segregering, för rätten till bostad, arbete och ekonomiskt bistånd vid behov, vi står för en gemensam klasskamp mot rasistpartier, etablissemangets partier och statens brotts- stämpling av invandrare och flykting­ar.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!