Möjligheter för socialister

2009-08-12 13:52:05
Under den europeiska CWI-skolan i Belgien i år berätta­de Stephen Rigley, medlem i Socialist Party i Dublin, om situationen på Irland i en Offensivintervju.

– På Irland har det skett drastiska förändringar under de senaste 12-13 månaderna. Krisen slog hårt mot Irland, från en stadig uppgång till kraftiga nedgångar. Arbetslösheten i landet har ökat och i den offentliga sektorn i landet ligger arbetslösheten på 15 procent, medan genomsnittet i Euro­pa är 8 procent.
 
– Krisen har ökat folkets medvetenhet, folket vet att det inte kommer att vara en lätt väg ut ur krisen samtidigt som de inte vet var de ska vända sig. Oppositionen går mer och mer till höger, men många söker sig ändå till det socialdemokratiska partiet (Labour). Många försöker intala sig att allting är bättre än den regering Irland har nu, men det som behövs är ett socialistiskt arbetarparti som tar kamp för arbetarna.
 
– Just nu pågår en strejk på Irland med 10 000 elektriker som strejkar. De strejkande är trötta på att bli överkörda av ledningen och vill ha bättre arbetsvillkor och högre löner. Den strejk som förs är offensiv och Joe Higgins har varit en stor förebild till de strejkande arbetarna.
– Cheferna säger: ”Hur kan ni be om mer pengar när vissa inte har nå­got jobb överhuvudtaget?”. Detta vi­sar tydligt på hur cheferna använder sig av krisen för att försämra situationen för arbetarna.
– Strejken är ännu inte över, men den ser ut att leda till en seger. Om den gör det så kommer det vara ett utmärkt exempel på att kamp lönar sig, ett exempel man kan visa på när andra går ut i strejk; ”Kolla på elektri-kerna, de kämpade och de lyckades!”.

– Joe Higgins kom in i EU-parlamentet den 7 juni och har varit en positiv förebild för kampen på Irland.
– Joe stöttar arbetare och kämpar för deras rättigheter, och trots att inte alla håller med om det han gör har han fått respekt från många och inte bara arbetare. Joe får även stöd från dem som förut har röstat på högern.
– Några veckor innan valet gjorde högern attacker mot Joe Higgins men trots detta röstade arbetarna på ho­nom.

– Ett välkänt faktum är nedröstningen av Lissabonfördraget på Irland förra året. Detta var något som väckte folkets ilska och ett ökat missnöje med regeringen. Nu använder sig regeringen av krisen för att göra en ny omröstning på Irland om Lissa­bonfördraget. Den kommer att hållas den första veckan i oktober. Media har sagt att om Irland röstar nej igen så kommer man att bli uteslutna ur EU.

– Det är viktigt
att man pekar på att det som behövs för en förändring är socialistiska idéer emot högerpolitik och nyliberalism.
Sara Lindelöf
Anna Löfgren


Socialist invald i EU-parlamentet

– Det här parlamentet domineras av en cynisk koalition mellan den europeiska kapitalismens partier och socialdemokratin. Socialdemokraterna maskerar sig som vänsterpartier, men står i verkligheten för sam­ma nyliberala agenda som tvingar arbetare att betala den internationella kapitalismens kris, sa Joe Higgins under sitt första tal i EU-par- lamentet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!