Mölnlycke: Rör inte våra skolor!

2011-01-12 14:09:16
Mölnlycke, i Göteborg, kommer under de kommande två åren, om politkerna får som de vill, att drabbas av stora nedskärningar inom förskola och grundskola.

Skolor kommer att läggas ner och vissa skolor kommer att slås ihop med andra för att kommunen ska spara pengar, trots att vinsten som kommunen gärna skryter om ligger på nuvarande 74 miljoner kronor. Nedskärningarna är ett exempel på det stora behovet av en kamp mot högerpolitik.
Sektorschefen för utbildning och kultur (UTK), Kicki Nordberg, föreslog vid slutet av 2010 en skolförändring som säger att fyra skolor ska stängas och ett flertal andra slås ihop.
Sammanlagt drabbas tio skolor av denna förändring. Nordbergs anledning till nedskärningarna är att det nu finns för lite barn i de olika klasserna i och med att två friskolor har startats i Mölnlycke förra året.

Politikerna i kommunen, från Moderaterna till Socialdemokrater­na, har gett stöd till förslaget.
Nyheten om förslaget på föränd­ringen har upprört många föräldrar och anställda på skolorna.
Anki Johansson, förskolelärare på Gärdesskolan i Mölnlycke, säger till Offensiv:
– Det är synd att ekonomin styr för mycket och att barnens hälsa hamnar åt sidan. Kommunen försö­ker följa sin policy om hållbar utveckling, men det här är allt annat än hållbart.
Förra året togs sexårsgruppen bort på Gärdesskolan, men redan har kommunen blivit tvungen att öppna en tillfällig sådan klass på skolan vilket visar på att behovet av lokaler fortfarande finns. Nedskärningarna är kortsiktiga lösningar med resultatet att barnen bollas runt.
– Det tar tid att bygga upp trygghet, förklarade Anki Johansson.

Konsekvenserna av förändring­en kommer att bli att lärare kommer att tvingas söka om sina tjänster och att barnen måste ta mycket längre vägar till skolan då de blir omplacerade.
Genom att minska kostnaderna i den kommunala skolan kan utgifter­na för elever i de fristående skolor­na öka, vilket är en annan tanke politikerna har.

Bygget av två friskolor i Mölnlycke ger inte bara vinst till privatpersoner, utan de kommunala sko- lorna får det allt sämre och i värsta fall tvingas stänga ner.
Ett informationsmöte om förändringen kommer att hållas på Kulturhuset i Mölnlycke den 19 januari.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att vara på plats för att visa sitt missnöje mot förslaget.
Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!