(M)onumental miljardsvindel

2016-10-05 20:57:27
Torbjörn Rosdahl, det moderata finanslandstingsrådet i Stockholms län, avgår vid årsskiftet. Det var genom sina plumpa uttalanden och noll koll på finanserna som Rosdahl blev känd – eller snarare ökänd. Hans felräkningar var monumentala. För att inte tala om att det är mannen som gav chipspåsen ett ansikte.

När Storstockholms Lokaltrafik (SL) år 2011 chockhöjde priset på 30-dagarskortet med 100 kronor försvarade Rosdahl detta med att det har alla råd med och hänvisade till att ”jag själv fått mer i plånboken”. Och visst hade Alliansregeringens skattesänkningar gett honom och andra med miljoninkomster tiotusentals kronor mer i plånboken. 

Den som ändå inte hade råd att punga ut med hundra kronor extra varje månad kunde ”väl söka socialbidrag”, som Rosdahls råd lydde. Men det var lika fel det – SL-kortet ingick inte i Stockholms stads socialbidragsnorm.

Det var efter detta moderata självmål som Rosdahl  drog till med att SL-kortet bara höjs med vad tre påsar chips kostar. Var hittar man en chipspåse för dryga 33 kronor? Varje helg lockar stormarknaderna med att köpa två (stora) påsar chips för 30 kronor. 

Till slut gick det som det brukar. Rosdahl gav en så kallad ursäkt, men då hade SL-kortet redan höjts med hundra kronor.

Okunnighet är inget argument, sa redan de gamla romarna. Men Rosdahls enda argument är okunnighet. Han är exempelvis i högsta grad ansvarig för att bygget av Nya Karolinska Sjukhuset i Solna har blivit dubbelt så dyrt som planerat. Pengarna har försvunnit ner i ett svart hål samt till vinster åt bolag och riskkapitalister.

Nya Karolinska är kanske världens dyraste sjukhusbygge. Det har blivit tio gånger dyrare än motsvarande sjukhus globalt, men med färre vårdplatser än det gamla Karolinska.

Nya Karolinska, som skulle bli det moderata flaggskeppet och ett bevis på att OPS-finansiering (offentlig-privat samverkan) fungerar, blev till ett monument över girighet, fiffel och felkalkyler. Från början påstods det att kostnaderna skulle bli 14,1 miljarder kronor, men blev minst 10 miljarder dyrare plus att drift- och underhållskostnaderna blir dubbelt så stora som beräknat. 

”Det är en glädjens dag”, sa Rosdahl när den första delen av sjukhusbygget invigdes i juni. Glädje för vem? Nya Karolinska svarar inte mot behovet av sjukvård som finns i ett Storstockholm som är en av Europas snabbaste växande regioner – utan vårdkrisen kommer att förvärras.

Det svindyra sjukhuset är som journalisterna Henrik Ennart och Fredrik Mellgren skriver i sin bok Sjukt hus ”ett projekt  som skräddarsytts av vinsthungriga multinationella finansföretag som vill tjäna miljarder på de skattekronor som satsas i sjukvården”.  

Eller för att göra en lång historia kort: M som i moderat och miljardsvindel. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!