Motståndet växer mot högerpolitiken

2007-09-19 16:29:37

foto: Kristian Christensen
Septemberalliansens första demonstrationen mot högerregeringen den 18 september blev en stor framgång. Många köpte Offensiv, över 400 tidningar såldes, och vill veta mer om RS.

Ett år av högerpolitik är mer än nog. Det var budskapet från de demonstrationer och manifestationer som genomfördes i tisdags mot Reinfeldts regering.

I Stockholm samlades mellan 6 000-7 000 personer i protest mot högerpolitiken. Sällan har en demonstration i Stockholm varit så fylld av kampglöd och entusiasm.

”Vi sänker er”

Slagord som ”Ropen skalla – regeringen ska falla” och ”Dom sänkte a-kassan – nu sänker vi regeringen” gav besked om att det handlade inte bara om en protest utan en vilja att gå vidare och bygga en kamprörelse som kan fälla regeringen.
Demonstrationen i Stockholm, som anordnats av det breda nätverket, Septemberalliansen, var en kraftfull och högljudd replik till regeringens attacker mot sjuka och dess nya budget.

Demonstrationen gav också svar på tal till LO- och TCO-ledningen som vägrat att sluta upp för att istället göra ingenting.
– Borgarna säljer allt vi har, snart har vi inget kvar. Men här finns motståndet mot högerpolitiken. Vi ska sänka regeringen, sa Bilbo Göransson, aktiv i Kommunal sektion 28 vid samlingen på Sergels torg. Bilbo var den förste att tala och han följdes av många andra talare samt flera musikinslag.
Appeller mot attackerna på fackliga rättigheter, mot skolnedläggningar i Stockholm och regeringens så kallade miljöpolitik blandades med brandtal mot utförsäljningar av allmännyttan och till välfärdens försvar, mot rasism och attacker mot kvinnors rättigheter.
– För rättvisa och solidaritet. Inga pigor till överklassen, som Jennifer Hillbom sa i sitt tal.

Bred kamprörelse

Talen speglade bredden i nätverket och motståndet.
Många av talarna efterlyste krafttag från hela fackföreningsrörelsen.
– Alla fackföreningar måste upp till kamp och syna regeringens politik offentligt. Det så kallade nya arbetarpartiet och särskilt centern vill krossa fackföreningsrörelsen.

– Men en sak gör mig oroad, ja rent ut sagt förbannad och det är att LO bjudit in Svenskt Näringsliv till samtal om strejkrätten. När det istället gäller att borra ner klackarna och säga: tafsa inte på arbetsrätten, sa Harry Rantakyrö, Gruvtolvans ordförande, i ett bejublat tal.

Nu går vi vidare

Den 18 september gav mersmak. Demonstrationen i Stockholm var en av de största vänstermobiliseringarna på länge.
Man får gå tillbaka till motståndet mot Irakkriget för att finna ett liknande genomslag för ett gräsrotsintiativ.
Förutom i Stockholm genomfördes demonstrationer eller manifestationer i Malmö, Västervik, Göteborg, Umeå, Piteå och Luleå.
Nu gäller det att gå vidare och förbereda nya protestaktioner och öka pressen på facktopparna – regeringen ska falla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!