Moviement por un Parti Socialiste i Quebec går med i CWI

2009-12-26 12:00:02
Moviement por un Parti Socialiste i Quebec är det senaste tillskottet för CWI, den internationella organisation som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör. Vi har intervjuat Olivier Lachance från MPSQ, rörelsen för ett socialistiskt parti.

– Vi var aktiva som en trotskistisk opposition i kommunistpartiet när vi kontaktade CWI. Erik Byl från belgis­ka CWI kom till kommunistpartiets kongress och vi hade en rad diskussioner. Det slutade med att vi gick ur partiet och bildade en fristående orga-nisation.
MSPQ har i praktiken funnits i fem år och har medlemmar i Quebec och Montreal, de två största städerna i Quebec, den franskspråkiga delstaten i Kanada.

Av Kanadas 34 miljoner invånare bor nästan åtta miljoner i Quebec. Det finns en stark nationell rörelse för ett självständigt Quebec som ett av de två dominerande partierna, Quebec vårt parti, har som profil­fråga.
Nedskärningar och försämringar som beslutas av den kanadensiska regeringen leder till ökade krav på självständighet.
Socialister betonar att borgare och högerpolitiker aldrig kommer att införa verkligt självstyre, det kan bara uppnås genom arbetarkamp som kopplas till ett socialistiskt program för förstatligande av storföretagen under arbetarkontroll.
MSPQ är en ungdomlig organisation. Den äldste medlemmen är 30 och Olivier själv är 20 år. Under 2009 har de startat både en tidning och en blogg. MSPQ har gått med nätverket Quebec Solidar där många organisationer ingår, som t ex kommunistpartiet, de gröna, kvinnoorganisationer m fl.
– I första numret av vår tidning tar vi upp nedskärningarna på skolor och universitet. Lärare har redan startat kampanjer för att stoppa försämringarna.

– Vi har stora möjligheter att växa och gå framåt. Det finns andra vänsterorganisationer, men de är inte så aktiva, ingriper inte i kamp.
Olivier berättar också att sjukvårdsprivatiseringar är en stor fråga i Quebec. Det finns också en hel diskussioner om vad händer i Sverige och Skandinavien, med en hel del som tror att välfärdssamhället ännu finns kvar i Norden.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!