MP bekänner färg – blågrönt styre i Uddevalla

2010-10-07 18:09:05
”Miljöpartiet väljer alliansen i Uddevalla”. Så lyder rubriken i en artikel i torsdagens Bohusläningen efter Miljöparti­ets möte, där partiet med ”en överraskande enighet” beslutade att inleda förhandlingar med den borgerliga alliansen.

Trots att två av Miljöpartiets fyra invalda fullmäktigeledamöter är tidigare vänsterpartister och stod på valsedeln som ”oberoende vänster” fäller parti­et möjligheten för ett rödgrönt minoritetsstyre i kommunen. Detta moti- verar Miljöpartiet med att de vill ska­pa en stabil politisk majoritet, och de väljer bland annat att kritisera Socialdemokraterna för att dessa inte bjudit in Centerpartiet till förhandlingar.
Miljöpartiets högervridning lokalt blev tydlig redan under förra mandat­perioden, när de under namnet Solidariskt Uddevalla bland annat stödde borgarnas nedskärningsbudget 2009, och partiets representanter har själva sagt att vänsterinflytandet varit minimalt.
Även i flera andra kommuner samarbetar Miljöpartiet med höger­alliansens partier.

Trots detta kom beslutet som en överaskning för många väljare som trott att en röst på Miljöpartiet även skulle vara en röst på de rödgröna och den stora frågan är hur detta missnöje kommer att återspegla sig i valet 2014.
Oavsett om det skulle vara alliansstyre eller ”rödgrönt” dito i Uddevalla kommun kvarstår emellertid behovet av ett kämpande socialistiskt alternativ.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer till skillnad från de övriga partier­na i kommunen inte gå under jorden i fyra år för att bara dyka upp inför nästa valrörelse. Med rasistiska Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och deras ökning i Uddevalla är kampen mot rasism och högerpolitik viktigare idag än någonsin.

Inte fyra år till utan strid. Gå med i Rättvisepartiet Socialisterna idag!

Patrik Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!