MP lika med miljösvek

2015-04-01 15:49:55

foto: Miljöpartiet de gröna / Flickr CC


I valet hade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ofta med sig en liten kolbit för att illustrera partiets motstånd mot bland annat Vattenfalls brunkolssatsning. På en direkt fråga om vad han skulle göra med Vattenfalls tyska brunkolssatsning svarade Fridolin:

– Stoppa gruvorna. Så att man inte kan ladda de här kraftverken och se till att de överlever. Vi är beredda att förhandla om olika lösningar för det. Men att bara sälja så att någon annan driver det vidare, det är ju ingen lösning.

Men det var då det. Idag är Fridolin utbildningsminister och i regeringsställning har Miljöpartiet gjort det till en vana att göra tvärt­emot vad man har sagt och lovat. 

Efter det första sveken följer nu ett andra miljösvek: Miljöpartiet kan tänka sig en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet.

Innan man kom med i regeringen var som sagt MP en stark motståndare till att Vattenfall skulle öppna nya kolgruvor i Tyskland. Partiet skulle ”verka för att Vattenfall tar fram en plan för en fullständig avveckling av såväl kolbrytning som kolkraftsproduktion”, som Miljöpartiets Per Bolund (idag finansmarknadsminister) sa i en riksdagsdebatt.

Men när partiet bildade regering med Socialdemokraterna slöts en vänta och se-uppgörelse. Detta samtidigt som den nya S-MP-regeringen, i hemlighet, inledde arbetet med att genomföra den försäljning av Vattenfalls kolkraftverk och gruvor som Alliansregeringen  redan hade planerat.

Vattenfall är en Europas största miljöbovar och de kolkraftverk som Vattenfall äger i Tyskland släpper ut mer koldioxid än hela Sverige. Vattenfalls kol- och kärnkraftsatsning har kantats av miljöbrott och skandalaffärer.

För Miljöpartiet är det regeringsposter som gäller – inte miljön, vilket på nytt illustreras av att partiet  öppnar för att sälja ut Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet.

”En köpare av kraftverken kommer förstås inte gå in i verksamheten med avsikt att avveckla den. I marken runt kraftverken ligger en av Europas största fyndigheter av brunkol, och den som äger kraftverken har rätt att använda kolet utan kostnad. En ny ägare kommer därför säkerligen att hålla igång kraftverken så länge som möjligt och kanske även ersätta dem med nya kolkraftverk på sikt”, skrev Greenpeace chef Annika Jacobson den 9 mars och varnade för att ”en försäljning med all sannolikhet skulle innebära att utsläppen från anläggningarna ökar”.

S-MP-regeringens försäljning av Vattenfalls kolkraftverk och gruvor eldar på energijättarnas förödande satsning på kol i ett läge där det brådskar med att avveckla beroendet av fossila bränslen och kärnkraft för att satsa på förnybar energi.

Inom Vattenfall och andra energibolag finns det kompetens och tillgångar som kunde användas för en grön omställning. Men det förutsätter att energibolagen samlas i ett statligt bolag som styrs demokratiskt av de anställda tillsammans med representanter från miljöorganisationer för en socialistisk, grön politik som syftar till en planerad  samhällsekonomi för att kunna genomföra en klimatomställning. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!