MP-styre med SD-stöd i Jokkmokk?

2018-11-07 11:35:51

foto: Let Ideas Compete / Flickr CC
Miljöpartiet kan högern lita på.

I Jokkmokk fick Miljöpartiet sitt bästa valresultat i hela kommunsverige, 13,7 procent. Resultatet blev en blockuppdelning där Sverigedemokraterna är vågmästare. Efter det nya kommunfullmäktiges första möte pekar det mot att en ”Jokkmokksallians”, där Miljöpartiet ingår med stöd av SD, tar makten från S och V.

Förutom MP (med 3 mandat) ingår Framtid i Jokkmokk, Samernas Väl samt Moderaterna i Jokkmokksalliansen som utmanar det förra styret av S och V. I valet till kommunfullmäktiges ordförande stödde SD Alliansens kandidat som därmed vann.
Det som sedan följde har skakat om Jokkmokk: Sverigedemokraterna  nominerade en kandidat till andre vice ordförande och allt tyder på att av de tio ledamöter som röstade på SD i den slutna omröstningen var åtta från Alliansen. Det betyder att antingen ledamöter från Samernas Väl eller Miljöpartiet måste ha röstat på SD-kandidaten, förutom Framtid i Jokkmokk och Moderaternas ledamöter.
Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind, som gjort sig känd som en principfast gruvmotståndare, sade inför valet att MP aldrig skulle samarbeta med S eller SD. De beskedet verkar inte lika klart längre.
– Vi kommer att ha en träff med vår grupp i närtid och där ska vi analysera läget. Jag kan inte svara på hur det ska bli, sade han i NSD den 30 oktober.