M:s skrämselpropaganda i Haninge fortsätter

2016-02-17 15:44:42


Det börjar bli svårt att göra skillnad på Moderaterna och Sverigedemokraterna i Haninge, särskilt efter mötet angående planer för ett flyktingboende i Vendelsömalm häromveckan.

”Medelklassen sade ifrån!”. Så recenserade Moderaternas Michael Fridebäck skandalmötet i Vendelsömalm då boende för ensamkommande flyktingbarn diskuterades under Haninge kommunfullmäktige den 15 februari.

Moderaterna befinner sig i ett politiskt fritt fall i sin jakt över att vinna tillbaka de väljare de har tappat till Sverigedemokraterna. I december delade de ut flygblad om att Moderaterna säger nej till fler flyktingar då ”Haninge ska vara en trygg kommun att bo i”. 

De fortsatte med att kampanja mot det planerade HVB-hemmet i Vendelsömalm, för att det skulle vara ”otryggt” så nära en skola. Det kanske inte är så svårt att förstå att föräldrar blir oroliga när ledande politiker sprider myter och skrämselpropaganda? 

SD avslöjades också ordentligt under ett replikskifte mellan Rättvisepartiet Socialisternas Mattias Bernhardsson och Sverigedemokraternas Kenneth Valtersson:

– Vi behövde inte piska upp någon stämning på mötet, den fanns redan där, sade Kenneth Valtersson (SD), som förklarade att han var där som lokalt berörd och orolig Vendelsömalmsbo.

– Jaså? Den som stod och mordhotade på mötet, som rör sig i högerextrema kretsar, uppger att han fick ett flygblad om mötet av Sverigedemokraternas ordförande i Haninge. Han bor hela 45 minuters gångväg från planområdet. Och du själv bor i en helt annan stadsdel, en hel halvtimma ifrån området, replikerade Mattias Bernhardsson (RS).

SD delar alltså ut ett flygblad vitt och brett om att boendet kommer att ”orsaka fler sexövergrepp”. En av dem som mobiliserades till mötet via flygbladet rabblade upp falska fakta om att ensamkommande flyktingbarn skulle stå för 100 procent av alla gruppvåldtäkter och utdelade mordhot under mötet. 

Moderaternas slutsats efter skandalmötet är än mer avslöjande: ”Det är omöjligt med integration i Vendelsö!”, utbrast Michael Fridebäck (M) under kommunfullmäktigedebatten. Detta alltså efter att Moderaterna genom sin skrämselkampanj serverat högerextrema uppviglare ett fullsatt möte med oroliga föräldrar, där hot om mord och bränder samt lögner om ensamkommande fick stå oemotsagda. 

På Moderaternas haningeblogg finns flera artiklar med propaganda mot det nu stoppade boendet i Vendelsömalm. Artiklarna innehåller många  anonyma och panikindränkta kommentarer, exempelvis: ”Nu kommer barn att skadas och våldtas i skolan pga detta skit!” Precis som på mötet i Vendelsömalm bemöter inte Moderaterna dessa kommentarer med sans och fakta. 

Moderaterna försöker kamofluera sitt motstånd mot att ta emot ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar med att de har bättre alternativ. Moderaterna menar att familjehem är mycket bättre än större HVB-hem ur en ”integrations- och säkerhetssynpunkt”.  

Mattias Bernhardsson (RS) svarade på detta under kommunfullmäktigemötet:

– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna vill ha fler familjehem. Och vi vill också ha fler småskaliga stödboenden. Men familjehem lämpar sig inte för alla. Det finns inte en enda lösning för alla, för alla har inte samma behov. Vissa har diagnoser, andra har erfarenheter och trauman. I dessa fall är HVB-hem den mest kvalificerade lösningen. Där måste det finnas bra bemanning. 

– Vi vill understryka att det behövs öppna utredningar av alla ensamkommande. Och vi är motståndare till de förslag Centerpartiet har diskuterat, som att ta bort kravet på högskoleutbildning vid anställning på HVB-hem. Det är oerhört viktigt det finns anställda med socionomexamen. Framförallt vill vi sätta stopp för att privata HVB-hem sätter privata vinster före bemanning och trygghet.

Under samma fullmäktigemöte kampanjade M för att få igenom SD:s motion om att i praktiken förbjuda tiggeri. Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet med flera tog strid mot förslaget och motionen röstades ned. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!